Alleen is maar alleen

Nu de rookgordijnen welke de decembermaand mij in alle hevigheid bereidde, langzamerhand beginnen op te trekken, wordt mijn zicht op de werkelijkheid met en met wat helderder en begin ik mij steeds bewuster te worden van alle valkuilen en listen en lagen die in mijn nieuwe situatie besloten liggen. Alleen is maar alleen, luidt het gezegde. En dat klopt ook als een bus, merk ik, als de realiteit ervan zich in alle praktische opzichten aan mij begint voor te doen. Let wel, dit is en wordt geen litanie of een verhaal waar zelfbeklag van af te lepelen is. Nee, het is zoals het is en ik zal het er mee moeten doen dat ik alles voortaan in mijn piere-eentje heb aan te pakken. Op geen enkel front is nog ruggenspraak mogelijk en het vragende o.k. zal hier in huis niet meer te horen zijn als iets aangepakt gaat worden. Wat zoveel betekent dat het wekelijkse boodschappenlijstje geheel zelfstandig samengesteld moet worden. Hoewel dat nu ook weer niet zo’n belasting is, sinds de C1000, die op zo’n kilometer afstand van mijn huis gelegen is, zeven dagen per week geopend is. Dus van vergeten kan geen sprake meer zijn. Het neemt echter niet weg dat dagelijks wel bepaald moet worden wat er ’s avonds voor mijzelf op tafel moet komen. Waarbij de verleiding maar al te groot is om de gemakkelijkste weg via kant-en-klaar-maaltijden te kiezen.

Ze liggen immers voor een lage prijs voor het oprapen. Zoals je ook voor een habbekrats best aardig buiten de deur kunt eten. Maar hoe je het ook wendt of keert, zulke keuzes hebben toch wat tobberigs. Je wordt er niet echt vrolijk van, terwijl de vraag gewettigd blijft of de gezondheid er echt mee gediend is, als je je daar vaker aan over geeft. Waarmee eigenlijk alleen maar gezegd wil zijn dat je wat je voeding betreft echt volledig verantwoordelijk wordt voor jezelf zonder dat je nog op iemand terug kunt vallen. En dat blijkt, merk ik nog steeds tot mijn verrassing, op alle levensterreinen te gelden. Je staat er alleen voor, je moet alle besluiten zelf nemen zonder dat er direkt een check mogelijk is. Wat op zijn zachtst gezegd vreemd, om niet te zeggen onwennig is, als je gewend geweest bent om alles gedurende je hele leven in samenspraak te doen, dus in je relatie nooit je eigen naad naaide. Dat vraagt geweldig veel aanpassingsvermogen, een andere blik op jezef in je eigen werkelijkheid. Wat bepaald niet de vreugde van de vrijheid hoeft te betekenen. Integendeel, zeg ik vol overtuiging, als ik nu al met heimwee terugdenk aan die andere vorm van vrijheid, die in gebondenheid bestond, met daarbij het grootste accent op gezamenlijkheid, dat voor mij toch het grootste goed is dat je als mens beleven kunt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Alleen is maar alleen

 1. Margo zegt:

  Ik weet niet of je van honden en/of katten houdt, maar die zorgen altijd voor afleiding huiselijkheid en levendigheid. Een warme kat ’s avonds op je schoot, of een maatje om mee te wandelen?

 2. sjoerd zegt:

  Alleen voor jezelf koken geeft natuurlijk wel meer afwisseling en een bezigheid die vervalt als je maar iets in de magnetron hoeft te zetten. En bespaart een aantal patten en pannen welke je niet hoeft af te wassen. Ik kook met plezier en kan er ook zelf goed van genieten.

 3. Ximaar zegt:

  Ik kook inmiddels een jaar of 14 voor mezelf en vind dat wel een leuke bezigheid. Dwz ik weet wat ik lekker vind, weet wat gezond, weet wat weinig of veel tijd neemt om het te maken en weet wat veel of weinig tijd neemt om daarna de afwas te doen. In de winkel hou ik met al die zaken rekening en regelmatig haal ik iets bij de Chinees of Indonees als zogenaamde ‘kookstart’. Ik heb veel spul dat ik de vriezer lang goed blijft. Invriezen van maaltijden doe ik niet en de magnetron gebruik ik hooguit voor het garen van een rookworst. Mijn ‘kookmethode’ heb ik mezelf aangeleerd. Ik hou niet van jus en een sudderpan met vlees of gehakt. Tegenwoordig bak ik het meeste roer. Dat gaat goed in combinatie met versnipperde aardappels (rösti). Maar ook haal ik af en toe een maaltijdsalade of maak ik mijn eigen minestronesnert. Snert met extra mexicaanse groenten, extra pasta of aardappels en salsasaus.

  Het meeste neemt een minuut of 10 en dan blijft koken leuk. Een uur in de keuken staan en het vervolgens in 5 minuten opeten lijkt mij helemaal nix.

  Er zijn ook hele andere methodes zoals tafeltje dekje of regelmatig bij een kennis of familie aanschuiven. Op dat laatste ben ik niet zo gek, maar ik ben dan ook erg op mijn vrijheid gesteld.

  • Margo zegt:

   Toen J. alleen was at hij een keer in de week bij een vriend, die ook alleen was, en de vriend een keer in de week bij hem. Misschien was het om de week, dat weet ik niet meer. Ik heb zelf nooit alleen gewoond, in de acht jaar na mijn scheiding woonden eerst beide dochters nog bij me, en later nog een. Ook had ik altijd katten en een hond. Als ik alleen zou wonen zou ik hooguit een keer in de week voor mezelf koken.

   • robschimmert zegt:

    Mijn eerste en voorlopige indruk is dat ik gemakkelijk de meeste dagen elders en bij anderen voor het eten terecht kan. Maar ik verkies toch om zelf te koken omdat ik mijn huis toch als mijn thuis wil blijven beschouwen en niet het gevoel wil krijgen dat ik bij mijzelf op bezoek ga als ik voortdurend ‘on the run’ ben.

    • Margo zegt:

     Maar alleen eten, ja … dat is maar alleen. Dus misschien ken je iemand die een heel gezellige disgenoot is, en ook alleen? Nouja iedereen kan je wel raad geven en ideeën aan de hand doen, maar komt tijd – komt raad, en tijd heb je nodig.
     Bytheway: vanavond: unsere Müter, unsere Väter!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s