Borgen – Eerste deel

Hij lag al een tijdje onaangeroerd en nog ingepakt bij ons op de plank, de DVD – box met de eerste tien delen van de Deense televisieserie ‘Borgen‘. Ons hoofd had er al een flinke tijd niet meer naar gestaan om er aandachtig naar te kijken. Met en rond de jaarwisseling deed zich door de ingrijpende wijziging van onze huiselijke omstandigheden de gelegenheid voor om die irritante achterstand in te halen. Bij elkaar vroeg het toch zo’n tien uur om het eerste deel van die serie te bekijken, die al heel snel duidelijk maakte waarom ze gevreten werd door alles en iedereen die het Haagse Binnenhof bevolkte.Want als die incrowd ergens een spiegel voorgehouden kreeg, dan toch wel in en door ‘Borgen’. En het was allesbehalve een lachspiegel, zullen de Kamerleden en alles dat bij hen hoorde, hebben ervaren bij het zien van deze serie, die voor hen dus niets te lachen opleverde, omdat de politieke werkelijkheid, ook al was het dan de Deense, onbarmhartig geschetst werd en nogal wat gelijkenissen bevatte met de realiteit in en rond het Nederlandse parlement. Met wel als meest pijnlijke element de nauwgezette tekening en omschrijving van de verwevenheid tussen de politiek als zodanig en de media eromheen. Los van het feit dat het politiek bedrijf opnieuw zichtbaar werd gemaakt als die arena waar het menselijk tekort alle kansen kreeg om zich in optima forma te manifesteren.

Dit alles gevat in scenario’s die met hun telkens wijzigende plot en de snedige dialogen, de toets van iedere kritiek konden doorstaan en tegelijk aantoonden dat het succes van ‘The Killing’ bepaald geen toevalstreffer was. Ze leverden vooral het bewijs van Deens vakmanschap en haar vermogen om zo’n serie zo gebalanceerd en waarheidsgetrouw op te bouwen dat daardoor de aandacht en belangstelling wel blijvend moest zijn. Wat niet die ene kanttekening uitsluit die toch gemaakt moet worden bij de verder onbetwiste kwaliteit van ‘Borgen’. Want de enige smet daarop was namelijk de vrij zwakke casting, die tot uitdrukking kwam in de wat mij betreft niet zo geloofwaardige bezetting van de hoofdrollen, te weten de vrouwelijke premier, de tv-presentatrice en de spindoctor, welke geen van allen konden overtuigen, omdat ze te licht waren in verhouding tot de zwaarte van hun rol en de daarin vervatte funktie. In tegenstelling tot degenen die de rol van tv-regisseur en de echtgenoot van de premier speelden en dat op eenzelfde indringende wijze deden als waarop zij eerder hun rol van rechercheur in ‘The Killing’ vervulden. Maar misschien is die eerdere kennismaking met die twee acteurs wel van invloed geweest op mijn oordeelsvorming. Wat niet wegneemt dat de serie, dat ‘Borgen’ een absolute must is, de moeite van het bekijken zeker waard is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Borgen – Eerste deel

  1. Hanneke zegt:

    Wij leenden dit najaar de eerste reeks bij de bieb in de periode dat de tweede reeks werd uitgezonden. Die tweede reeks namen we op en keken we kort na dat we de eerste reeks zagen. . Je hebt gelijk, de serie is een absolute must. Wij hadden geen problemen met de cast. Ik ga maar eens op jacht naar de derde reeks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s