De kosten van vuurwerk

Nog zoiets waar we in Nederland maar niet vanaf lijken te komen, terwijl onze Zuiderburen er bijvoorbeeld totaal geen probleem van maken om de hele aktiviteit te verbieden of aan banden te leggen. Kom daar dus niet bij ons om, want dan is het land te klein, zonder dat iemand mij nou precies kan uitleggen waarom en wat exact de lol is van die kapitaalverspilling met Oud en Nieuw. Als er niet alleen voor zo’n slordige zeventig miljoen in twintig minuten tijd verknald wordt. Wat de meest correcte benaming van dat afsteken van vuurwerk is, omdat het de ultieme vorm van verspilling benadert. Maar daar nog iets anders bij komt dat het overdenken meer dan waard is. Want elk jaar blijkt de behoefte aan nog meer herrie en spektakel rond de jaarwisseling toe te nemen. Met als gevolg dat de soorten en de aard van het vuurwerk daarnaar worden aangepast en haast als vanzelfsprekend veiligheidsgrenzen en beheersbare risico’s gaan overschrijden. Wat ook bijna niet anders kan als er materiaal wordt gebruikt dat zo’n slagkracht en explosiviteit heeft dat je er een oorlog mee kunt winnen.

Dat lijkt de praktijk met Oud en Nieuw in Nederland te gaan worden, waardoor het aantal slachtoffers alleen maar groter wordt, als de professionaliteit ontbreekt om oordeelkundig met zulk riskant materiaal om te gaan. Zodat het letsel dat dan opgelopen wordt alleen maar ernstiger en vaker blijvend van aard kan worden. Met als uitvloeisel daarvan een groeiend beroep dat moet worden gedaan op arbeidsongeschiktheids – of andersoortige verzekeringen. Met de bijna zekerheid dat dit beroep eerder en meer een structureel dan een incidenteel karakter zal krijgen. En wat dit aan maatschappelijke kosten met zich meebrengt laat zich gemakkelijk raden, namelijk dat die de eenmalige zeventig miljoen van een enkele jaarwisseling te boven zullen gaan. Waardoor alleen maar gezegd wil zijn dat de Belgen het absoluut beter bekeken hebben en ook moediger en doortastender zijn dan wij in Nederland, waar we zo gehecht aan vrijheid en blijheid zijn, maar tegelijk niet beseffen dat dat de dekmantel en een alibi is voor gebrek aan durf en doortastendheid en een teken van angst bij overheden om impopulair te zijn, juist als een algemeen belang en een breed gevoelde wens daar om vraagt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op De kosten van vuurwerk

 1. fairlytrue zegt:

  Helemaal mee eens. Die gevaarlijke zooi moet verboden worden. Het wordt ieder jaar gekker. En als het nieuwe jaar al ingeknald is blijft het nog maanden naknallen. En voor die zwakkeren van geest is een gewone knal niet genoeg, het moeten oorverdovende, ruitenbrekende, angstaanjagende bommen zijn die tot ontploffing worden gebracht.

 2. Mack zegt:

  Ik vind er niks aan, van mij mag het ook verboden worden, zou ik niet mee zitten. Maar ik heb wel moeite met een overheid die dingen verbiedt waar hele volksstammen plezier aan beleven. Maar dieren worden de stuipen op het lijf gejaagd en die kruitdampen zijn nu ook niet echt goed voor het millieu, bovendien vallen er elk jaar doden. Dus op een gegeven moment moet je een afweging maken.

  • robschimmert zegt:

   Vind je het dan ook lastig dat de overheid de grenzen voor alcoholgebruik heeft opgehoogd tot 18 jaar? Of moeten kinderen van dertien, veertien ook kunnen drinken? Want ze beleven er toch massaal plezier aan….?

   • Mack zegt:

    Ja, ik vind dat lastig. Niet onbegrijpelijk. Maar het blijft persoonlijk. Ik vind zelf het recht van een gans ook belangrijker dan iemand die vindt dat hij nu eenmaal boven aan de voedselketen staat en dus recht heeft op de lever van een onder dwang vetgemeste gans om daar een “mooi” gerecht van te maken.

    • robschimmert zegt:

     Hoe lastig vind je het dan dat de overheid verkeersregelingen onder andere in de vorm van snelheidslimieten treft? Toch maar vrijheid blijheid en dus er op los rijden zonder beperking, met bottom line de konklusie dat wie het verkeer niet overleeft, domme pech heeft gehad? Dus zoiets als het recht van de sterkste, met de BMW -, Mercedes – en bijvoorbeeld Hummer – rijders als onvermijdelijke overlevers.

    • Mack zegt:

     Dat vind ik inderdaad een hele lastige, omdat ik het zelf leuk vind om snel te rijden. Ik denk zelf ook dat dat verantwoord kan mits de bestuurder dat doet op plekken waar dat kan en hij niemand anders hindert, opjaagt of in gevaar brengt. Maar ik snap wel dat de overheid soms moet ingrijpen anders wordt het een zootje.

    • Mack zegt:

     Ik vind het sowieso lastig om te bepalen hoeveel doden de overheid acceptabel vindt als het gaat om het invoeren van een impopulaire maatregel. Vierpuntsgordels en helmen zijn veiliger dan airbags. Is het geoorloofd om die te verplichten in het normale verkeer?

 3. Mack zegt:

  Hoewel, van die doden interesseert de overheid niet echt denk ik. Roken en verkeer maken veel meer slachtoffers, en dat blijft ook toegestaan.

 4. Nanos zegt:

  Wat denk je dat er gebeurt als consumentenvuurwerk verboden wordt?
  De ongelukken gebeuren juist bij de meest onnadenkende sukkels die het niet zullen kunnen laten en het nog zwaardere spul na een verbod per post laten komen. Of ze gaan het zelf maken. Het is niet te controleren.
  De slachtoffers zijn dan nog vaker omstanders of toevallige voorbijgangers.

 5. sjoerd zegt:

  Ik zie er ook echt de lol er niet van in. Ik heb het ook nog nooit gedaan, vuurwerk gekocht en afgestoken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s