Een totaal andere Kerst

Dat het een andere Kerst dan andere jaren zou worden, kon ik al op mijn vingers natellen. Maar dat ze zo totaal anders zou zijn met zo oneindig veel indrukken, had ik werkelijk niet kunnen vermoeden. Want die verrassing werd mij dus wel bereid door mijn drie dochters die mij gedurende een groot deel van die twee feestdagen danig aan de praat en bezig hebben gehouden, waardoor de beide Kerstdagen bijeen genomen toch zijn omgevlogen, ook door het tempo dat zij met hun jeugd voortdurend aan de dag legden. Stil zitten is er namelijk niet bij geweest. Gelukkig niet, zeg ik achteraf en bij nadere beschouwing, zoals het ook een wijs besluit bleek om beide dagen bij hen in Amsterdam door te brengen. Wat uiteraard wel het inruilen van de huiselijke rust in Limburg voor de Amsterdamse drukte betekende. Maar ja, je kunt niet alles in je leven hebben. Dus dien je bepaalde bijvangst soms op de koop toe te nemen en de stilte die je zo gewoon bent, verder maar even te kerst 2013 001kerst 2013 006vergeten. Zoals ik al merkte toen we de middag van de Eerste Kerstdag benutten voor een wandeling in de Kennemer Duinen, die tussen Haarlem en IJmuiden gelegen zijn.

Een prachtig gebied, een landschapspark waarin Schotse hooglanders uitgezet zijn, dat kennelijk zo aantrekkelijk is dat het zelfs op een Eerste Kerstdag, waarop je iedereen thuis zou verwachten, overspoeld wordt door horden mensen met uitgelaten kinderen, die aan stilte natuurlijk een broertje dood hebben. Wat overigens niet wegnam dat de wandeling van anderhalf uur, met klimmen en dalen en door het rulle zand, precies de goede inspanning bleek om het Kerstdiner in het altijd gemoedelijke en relaxede Café Restaurant Amsterdam uitstekend te laten smaken. Met stof genoeg om over na te praten. Over alles dat we de voorgaande twee weken hadden meegemaakt, maar ook over de middagrit in de omgeving van Haarlem, waar de infrastructuur net zo onoverzichtelijk en complex bleek als die van de Oostelijke Mijnstreek, waarvan de raadsels na veertig jaar nog altijd niet voor mij ontsloten zijn. Waarna mij nog wel de nachtrust werd gegund, maar de Tweede Kerstdag een even ambitieuze invulling kreeg. Met allereerst een sightseeing van dat deel van Amsterdam-Noord waar de creatieve industrie zich steeds meer vestigt in locaties in kerst 2013 018kerst 2013 020kerst 2013 022het tot voor kort zo onttakelde havengebied daar, om die tour te laten eindigen bij het adembenemende filmmuseum Eye, waarvan zowel het exterieur als het interieur, en dan met name het restaurant, op zijn minst spectaculair te noemen is, als het al niet een must is als deel van een dagje Amsterdam, zoals het daar werkelijk tentoongesteld ligt aan het IJ, met een onvergetelijk uitzicht daarop alsook op het Centraal Station met haar direkte omgeving.

De kans om daarvan bij te komen werd mij nauwelijks gegund omdat het volgende dagdeel gewijd was aan een rondrit door het waterland dat Noordoostelijk van Amsterdam ligt, met daarin verscholen dorpjes als Durgerdam, Uitdam, Zunderdorp en Broek in Waterland. En dat een bezoekje aan een verstild Marken daarbij hoort, was even logisch als de afsluiter van deze dag, die in schril kontrast stond tot het groen en alle gevogelte van het waterland. Want ook IJburg, het nieuwe Amsterdamse stadsdeel, mocht wat mijn dochters betreft niet gemist worden. Welnu afgezien van de reeksen architectonische hoogstandjes staan mij nog alleen de massa aan verkeersdrempels bij, waar bepaald niet zuinig mee is omgesprongen en die mij zo beroerden dat alle indrukken die ik twee dagen lang opdeed, wel op hun plek moesten vallen. Met daaruit logischerwijs voortvloeiend de al door mij aangekondigde konklusie dat het een totaal andere Kerst voor mij, voor ons is geworden. In elk geval één, waar wij ons met ons vieren goed bij hebben gevoeld. Dat kan ik zonder voorbehoud zeggen en schrijven.

kerst 2013 028kerst 2013 033kerst 2013 036

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een totaal andere Kerst

  1. sjoerd zegt:

    Het doet me genoegen om dat hier te lezen. En Amsterdam is niet zo heel ver van Zuid Limburg af. Het is dat ze daar Den Bosch en Utrecht tussenin hebben gelegd….

  2. Jolie zegt:

    Wat een wijs plan van je dochters…! En zo goed gekozen, met die mooie nieuwe en oude plekken in en om A’dam..

  3. Joep Mooren zegt:

    Het doet goed om te lezen dat jullie de kerstdagen op een mooie manier hebben beleefd ondanks dat de bewogen tijd die daaraan is vooraf gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s