Een andere Kerst

Het leek of het was misschien wel een spirituele ervaring die ik met al mijn wereldlijkheid gisteren, aan de vooravond van Kerstmis, onderging. De plaats van handeling was Achter Schimmert, een wandelpad dat zich aan de buitenkant van Schimmert bevindt en praktisch paralel loopt aan de Hoofdstraat, over de hele lengte ervan. Het biedt een prachtig vergezicht op de Oostelijke Mijnstreek, tot aan Heerlen dus toe. Maar dat terzijde, hoewel het misschien tegelijk wel het kader preciseert waarbinnen mijn ervaring geplaatst moet worden. Wat verder belangrijk is om te weten is dat er een keiharde Zuiderstorm woei, die ik met de volle mep in mijn rug kreeg toen ik daar aan het wandelen was. Nou en, 35767070zou de terechte reaktie kunnen zijn van de doorsnee lezer. Maar zo gewoon was het voor mij niet, omdat dit de eerste keer in drie jaar tijd was dat ik weer eens langer dan vijf minuten kon lopen.

De ziekte van Nel, mijn pas gestorven vrouw, maakte onze wereld stukken kleiner, in die zin dat wij ons misschien nog net twee -, driehonderd meter samen op eigen kracht konden verplaatsen. Die langdurige beperking maakte deze wandeling op dat pad in die omstandigheden voor mij tot een haast ongekende sensatie. Ik mocht en ik kon weer vrijuit lopen, mijn mond, mijn longen zogen de zuurstof gretig en mateloos op, de wereld lag nagenoeg aan mijn voeten, terwijl ik mij daar in mijn eentje op weg gedragen voelde door de wind en tegelijk kreten van opluchting en blijdschap aan mij ontsnapten. Even, een enkel moment steeg ik boven mijzelf en de wereld rondom uit, kwam ik los van wie ik daar was en beleefde dus iets dat wel spiritueel moest zijn. Met Achter Schimmert als de plaats van handeling, aan de vooravond van Kerstmis 2013, dat getekend door dat voorval nog meer anders werd dan ik al wist dat het voor mij zou zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een andere Kerst

 1. Sjoerd zegt:

  Zouden er dan toch nog wonderen kunnen bestaan in dit universum…

 2. bespiegelaar zegt:

  Die spirituele ervaring, dat zou zo maar kunnen !! De krachtige zuidenwind op de hoogvlakte van schimmert bracht jou in vervoering en gaf rust en vrede in je hoofd. Daarom mogen we vandaag gerust op zijn limburgs zeggen ROB EEN ZALIG KERSTMIS gewenst.

 3. Mack zegt:

  Mooi ja. Fijn om te lezen ook.

 4. Laurent zegt:

  Dat is een mooi, stil gebied ja, vaak heb ik er rondgefietst. Mooie plek om alleen te zijn met je gedachten. Ik hoop dat je op zijn minst een rustgevende Kerst hebt, Rob.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s