Kerstgedachte (1)

Vooruitlopend op mijn eigen Kerstoverweging geef ik al graag het woord aan Gerard Kessels die vanochtend in zijn column in Dagblad de Limburger ook enkele behartenswaardige zaken over Kerstmis te melden had. Waarvan hieronder een parafrase en samenvatting volgt, welke in elk geval zo kernachtig is dat daarmee de naderende feestdagen tot hun feitelijke proporties zijn teruggebracht:

‘Kerstmis is een lastig feest. Vergeleken daarmee is Pasen een eitje. Met kerst moet alles kloppen. Familie en relaties horen geteisterd te worden door vrede en vreugde en het voedsel dat ter tafel komt, moet puik zijn. Gelukkig wordt de hulpverlening elk jaar professioneler. Al weken bemoedigt Albert Heijn ons vanaf grote affiches met het motto “Kerst lukt”. Kerstmis is jakkeren en ploeteren, vaker met twijfelachtig resultaat. Appie Happie zal nooit adverteren met “Pasen lukt!” Want Pasen lukt altijd. Nadat de laatste kip is uitgewrongen, bezoekt de mens namelijk een meubelboulevard of een opgekalefaterde binnenstad. Het enige dat met Pasen mis kan gaan, is het vinden van een parkeerplaats. Met kerst probeert de mens te toveren. Al die ongrijpbare fenomenen als sfeer, gezelligheid en intimiteit, die door het jaar heen spontaan ontstaan, worden geacht zich vanmiddag, op deze vierentwintigste december, tussen vijf en zes bij ons te melden en mogen pas donderdagavond laat vertrekken. Waarmee Kerstmis al met al toch een onzeker avontuur blijft voor de mens die gewend is en geleerd heeft om in termen van maakbaarheid te denken en handelen en daarom de ongewisse werkelijkheid van die twee feestdagen naar zijn hand zet met die ene zekerheid dat het aantal voedingen die van het kindje in de kribbe aanzienlijk zal overtreffen’.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kerstgedachte (1)

  1. Sjoerd zegt:

    Ik doe niet aan dat kindeke en maak er gewoon een paar leuke dagen van met de kinderen. En aangezien ik mag koken valt dat uiteindelijk ook wel mee…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s