De pulp van Classic FM

De laatste jaren is mijn belangstelling en voorkeur voor de klassieke muziek duidelijk gegroeid. Niet dat dat zich meteen heeft vertaald in een encyclopedische kennis. Het beperkte zich meer tot het zoeken van luistergenot dat ik dus bij dat genre vond. De bewogen beweging van de pop – en de jazzmuziek werd vervangen door de verstilling en de mogelijkheid om je terug te trekken in jezelf op de tonen van klassieke muziek. Omdat je in de verkenning van zo’n relatief onbekend genre toch ergens moet beginnen, zoek je veelal de veiligste weg. Voor het aangaan van een gericht avontuur mis je eenvoudig de wezenlijkste aanknopingspunten. Met als gevolg dat je welhaast automatisch terecht komt bij die radiozenders die zich toegelegd hebben op de uitzending van klassieke muziek, met een spectrum dat zich uitstrekt van Music for the Millions tot het meest gewaagde experiment. Zoals daar in ons eigen taalgebied bijvoorbeeld Radio 4 en Klara zijn, welke als verdienste hebben dat het overzicht bij hen bewaard blijft, terwijl intussen aan de luisteraars continu toelichting en informatie wordt gegeven. Waardoor je aan de hand van dat geboden houvast je scope kunt ontwikkelen om tot een verdere verdieping te komen.

Wat volgens mij ook het ultieme doel van deze vorm van radio maken zou moeten zijn, de educatie en de verheffing van de luisteraar, deze dus doodgewoon wijzer maken en het niet alleen houden bij het bieden van wat vertier, dat immers de specialisatie lijkt van al die commerciële zenders. Ook van die welke zich er op toeleggen om slechts klassieke muziek te laten horen, maar dan wel zoals de praktijk toont in de vorm van een dubbel en dik belegde boterham. Waarvan een exemplaar nog wel te vreten is, maar die je ellenlang de keel uitkomen als je die vierentwintig uur aaneen in dezelfde samenstelling krijgt opgediend. Wat dan het unique selling point van Classic FM moet zijn, maar zo eenvormig blijkt, zonder kraak of smaak, omdat alles dat er gedraaid wordt op elkaar lijkt naarmate je er langer naar luistert. Dan blijkt een opeenvolging van klassieke muziek, die ook nog het kenmerk heeft goed in het gehoor te liggen, met name als ze zonder ophouden en aan een stuk wordt afgespeeld, ook teveel te zijn voor die nieuwsgierige nieuwkomer in het land van de klassieke muziek. Die hoort uiteindelijk van dat ongelimiteerd doordraaien nog als enig resultaat bagger en pulp, die welhaast de logische uitkomst op zo’n zender als Classic FM moeten zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s