Wereldvreemde commotie

Welbeschouwd is alle commotie over de escapades van de inlichtingendiensten, de Amerikaanse, de Engelse en de Nederlandse, zwaar overtrokken. Ze wekt de indruk dat niemand zich dit ooit had kunnen voorstellen noch er rekening mee had gehouden. Zo overdonderd en verrast leek de buitenwacht door alle prijsgegeven feiten. Alsof niemand dit had kunnen voorzien en er evenmin iemand is geweest die tot tien kon tellen of zich er bewust van was dat in die wereld van spionage en contra-spionage een en een ook twee is. Omdat het daar ook net mensen zijn die er werken. Dus dezelfde eigenschappen, zwakheden en mankementen hebben die alleen nog gemakkelijker aan de dag treden als de druk op hen wordt opgevoerd en daaronder ook alles vloeibaar wordt, dus andere regels en inzichten gaan tellen. Want het kan natuurlijk geen verbazing wekken dat als code rood in verband met een terreuralarm wordt afgegeven en dit in alle jaren daarna niet wordt ingetrokken, dat er dan door die inlichtingendiensten door roeien en ruiten wordt gegaan om informatie te verkrijgen waardoor dreigende gevaren kunnen worden voorkomen. Wat koste wat kost gebeurt en zonder aanziens des persoon. Zo werkt dat op die momenten en in die situaties als de subtiliteiten en nuances van geldende wetten en regels opzij worden gezet.

Dit ter verwezenlijking van dat hogere doel dat in de veiligheid van een staat of samenleving bestaat. Een doel dat de te gebruiken middelen heiligt voor al die inlichtingendiensten die zelfs bij wet stiekem mogen werken. Zodat het logisch is dat alle ter beschikking staande technologie daarvoor ook gebruikt en misschien wel misbruikt wordt. Waarover de meningen dus sterk verschillen, zo blijkt nu onder andere uit alle verwonderde en verontwaardigde reakties. Alsof niemand op zijn vingers had na kunnen tellen dat een vrij toegankelijk internet de meest welkome informatiebron was en is en echt niet alleen om van de nieuwste spelletjes, filmpjes of wat dies meer zij kennis te nemen. Wereldvreemder kan het haast niet, dat misprijzen en die afkeuring over de gedragswijzen van de inlichtingendiensten die in het verleden al vaker de bron bleken te zijn van de ontwikkeling en experimentele toepassing van allerhande informatietechnieken. Zodat zo’n uitstapje op internet al helemaal gemakkelijk was en voor de hand lag, dus wel tot deze krokodillentranen moest leiden van al diegenen die in een wereld leven waarin voor de werkelijkheid geen plaats is, maar alleen voor zoete en onnozele dromen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wereldvreemde commotie

  1. sjoerd zegt:

    Toch krijgt de overheid meer onbedoelde reclame voor dit soort praktijken die we het liefst weg zouden poetsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s