Een verrassende salade

Gisteren werd ik door mijn jongste dochter Harriet vergast op en verrast met een salade die bol stond van de verrukkingen zonder dat daar complexe liflafjes of ingewikkelde bereidingsprocessen voor nodig waren. Althans, dat beweerde zij op voorhand en dat bleek ook daadwerkelijk omdat zij het hele gerecht in nog geen half uur gereed had gemaakt. Daarbij neem ik wel in aanmerking dat zij ervaren, handig en vingervlug is en ook precies weet wat ze doet en waarom. Waardoor het voor een goedwillende amateur, waarvan ik mijzelf als de meest uitgesproken exponent beschouw, waarschijnlijk tien minuten langer zal duren om de volgende salade op tafel te krijgen. De bereiding is op zich eenvoudig en vraagt nauwelijks enige vaardigheid als het gaat om multitasken. Elke handeling kan praktisch volgtijdelijk verricht worden. Met om te beginnen het snijden van een stronk broccoli tot roosjes, welke vervolgens gedurende vijf minuten gestoomd worden. Een halve rode paprika en een halve komkommer worden in kleine stukjes gesneden, evenals een halve ui.

Met cherry tomaatjes uit een bakje gebeurt hetzelfde, waarna drie waspenen worden geraspt. Twee stengels bleekselderij worden versneden tot kleine rondjes die daarna ook worden gehalveerd. Dit alles plus de gestoomde broccoli gaat in een grote schaal om daarin vermengd te worden, waarna peterselie en munt, even zo extra fijn gehakt, daaraan worden toegevoegd. Het geheel wordt overgoten met de sap uit anderhalve citroen en met acht eetlepels olijfolie. Zout wordt naar smaak toegevoegd aan de salade die als zodanig gekompleteerd wordt met Basmati – rijst welke past in een royaal koffiekopje als er tenminste van twee eters wordt uitgegaan, zoals dat ook het geval is met alle porties en hoeveelheden die hiervoor zijn vermeld. De salade kan extra aantrekkelijk en smakelijk worden gemaakt met twee moten zalm die voor het behoud van hun smaak en zoveel mogelijk vitaminen ook het beste gestoomd kunnen worden. Dit kreeg ik dus voorgeschotend en het smaakte mij zozeer dat ik het geheim ervan aan mijn dochter heb ontfutseld om er mijn lezers en bezoekers ook van mee te laten genieten. Waarvan hier het resultaat dat iedereen wel moet bevallen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een verrassende salade

  1. fairlytrue zegt:

    Mmmm, ik ben echt een salade-monster, dus deze sla ik even op!

  2. sjoerd zegt:

    Als liefhebber van koken kan ik de smaken reeds proeven door te lezen… Zalm moet je kunnen slurpen, net als biefstuk gebakken, maar dat is een kwestie van smaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s