Testimonium

Voor de goede orde nog eens dit. Ik schrijf dit weblog vol voor mijn eigen plezier. Hoewel het natuurlijk duidelijk is dat het mij erg aanstaat als ik anderen daar ook een lol mee doe. Zo naar binnen gericht ben ik nou ook weer niet dan dat het mij best wel streelt als ik wat aanloop heb en commentaren genereer c.q. discussies oproep. Het ijskonijn hoef ik niet zo nodig uit te hangen. Sterker nog, ik ben best wel gevoelig voor dat beetje lof dat mij wel eens wordt toegezwaaid, zoals het mij ook raakt als ik kritiek krijg. En dan niet die van de inhoudelijke soort, want dat roept nu eenmaal vaker een vruchtbaar debat op. Wat mij een ultiem genoegen bezorgt. Maar als er op de man wordt gespeeld en je dus kwalificaties krijgt toegevoegd zonder dat ze verder onderbouwd zijn, heb ik daar best last van, te meer omdat dat open en bloot en voor iedereen zichtbaar gebeurt. Ik heb weliswaar genoeg eelt op mijn ziel gekregen om dat soort aanvallen te kunnen incasseren, maar leuk is anders als je uitgemaakt wordt voor een negativist, een sarcast of een cynicus, waar je er juist dagelijks naar streeft om tot een goede balans te komen op je eigen weblog en daar vooral niet het chagrijn de kans wil geven om een beeld op te roepen dat voor je eigen gevoel en volgens je eigen intentie niet bij je past. Met bij tijd en wijle wel dat gepeperd logje waarin met name hoge bomen niet worden ontzien.

Maar daartegenover evenzeer de loftrompet die ook zonder aarzeling en met zeker eenzelfde regelmaat tevoorschijn wordt gehaald en vervolgens wordt gestoken. Met daarnaast meer dan genoeg ruimte en oog voor de schoonheid die ons omringt in de vorm van de kunst, foto’s, muziek of het gedicht om aldus zo dicht mogelijk in de buurt van een realistisch en misschien wel positief beeld van de werkelijkheid te komen die mij omgeeft en zoals ik haar zie. Naar dat evenwicht ben ik voortdurend op zoek, met de gerede kans dat op enig moment de balans wel eens in een negatieve richting kan doorslaan zonder dat dat opzettelijk door mij is bedoeld. Des te vervelender dan dus zulke stekeligheden in mijn richting, zeker als ze ook nog eens zijn voorzien van die vileine en tegelijk voor de vorm retorische vraag wat ik eigenlijk wel heb gepresteerd om mij zo’n kritische houding op mijn weblog aan te meten. Ga daar maar eens mee aan de praat. Want die strijd win je nooit, maar maakt je nog eens extra ervan bewust welke risico’s je loopt als je je nek en plein public uitsteekt. Maar anderzijds ben ik, zoals al gezegd, ook weer het punt gepasseerd om mij daar nog druk over te maken, hoe vervelend en konfronterend zo’n bejegening ook blijft.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Testimonium

 1. Mack zegt:

  Soms valt me op dat je een negatieve mening hebt over iets waar anderen plezier aan beleven. Ik noem maar iets: Nordic Walking ofzo. Maar het mag! Ik stoor me er helemaal niet aan. Sterker nog, ik weet dat je vaak gelijk hebt. Ik vind het wel stoer dat je je rug recht houdt en dat er geen vaatwasser je huis in komt.

 2. Emigrant zegt:

  Je hebt soms een negatieve mening, maar dat geeft toch niet? Ik vind het juist mooi hoe jij in deze periode, die heel moeilijk voor je moet zijn, een open oog houdt voor schoonheid in gedichten, natuurfenomenen en landschappen, en ook kunt lachen om de bizarriteiten van de menselijke soort.

 3. sjoerd zegt:

  Af en toe een steekje onder water geven we allemaal wel eens, voor de rest sluit ik me aan bij het commentaar van Mack

 4. math zegt:

  Door wijsheid, ervaring en realisme word je steeds minder optimistisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s