Het maaiveld van Hilversum

Van het idee dat de publieke omroep een bijdrage zou kunnen leveren aan vorming en educatie van de Nederlandse bevolking ben ik allang genezen. Zoals ik ook niet meer geloof dat er uit die hoek iets is te verwachten dat van betekenis kan zijn voor de Nederlandse cultuur en beschaving. Het zijn allemaal illusies geworden die gerangschikt kunnen worden onder de ijdele hoop en de vervlogen idealen. Met de TROS als de grootste familie van Nederland voorop is het publieke bestel verworden tot een pretfabriek waaruit programma’s rollen die vooral leuk en gezellig moeten zijn en de hardwerkende Nederlander zeker niet mogen vermoeien. Met de gemakkelijkste weg als uitkomst. Middle of the road, spelletjes en een programma als standpunt.nl als het summum van verdieping. Dat is door de bank genomen het niveau dat de publieke omroep te bieden heeft, terwijl ze in feite al twintig jaar lang aantoont ook niet meer in petto te hebben of aan te kunnen. Vervlakking tot op het peil van het maaiveld dat de norm van de smaak is geworden. Met als meest logisch gevolg dat er ook geen programmamaker te vinden is die zijn handen nog zal branden aan iets nieuws of een experiment.

Op zeker spelen, dus kopiëren van succes is het enige adagium en leitmotiv om kijkers en luisteraars te vinden en te binden. Alles dat onverwacht, moeilijk of ingewikkeld is, wordt uit de weg gegaan, omdat voorspelbaarheid wel zoveel comfort en nog meer zekerheid biedt. Dus op statements die dwars tegen de draad in gaan, op weerbarstigheid hoef je in Hilversum al helemaal niet te rekenen. Terwijl het zo eenvoudig en ook nog veilig is om een dergelijk signaal in het klein af te geven. Want wat zou er mis aan zijn om nou eens niet het laatste boek van Saskia Noort als prijs in een van die bekende TROS – radiospelletjes aan te bieden, maar gewoon en doodleuk met het eerste deel van de biografie van W. F. Hermans op de proppen te komen? Dan kies je toch min of meer positie en niet de makkelijkste weg, zonder dat je je er echt een buil aan kan vallen, afgezien van het feit dat het je wel vijftien euro meer kost. Of zou dat op zeker spelen synoniem zijn aan niet anders kunnen? Waardoor dat maaiveld wel het speelterrein moet zijn waar men zich thuis voelt, dus als een moeras fungeert waarin de publieke omroep wel verder weg zal moeten zakken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Het maaiveld van Hilversum

 1. sjoerd zegt:

  Voor mij mogen ze die publieke zenders wel opheffen…

  • Mack zegt:

   Ze bieden momenteel niet zoveel, dus gezien dat feit ja. Maar dat geldt ook voor de commerciële omroepen. Het schijnt dat de publieke omroep van belastinggeld wordt gefinancierd. Mij boeit dat niet zo, ik krijg er tenminste nog “de reunie” voor terug.

 2. Margo zegt:

  Eigenlijk hebben wij thuis een tv staan voor het journaal en af en toe een detective of heel af en tie een goede film/serie. Als we los van het journaal per week meer dan drie uur tv kijken is het veel, waarvan de helft tegenvalt. Ik vind het een schande dat ze zo’n geweldig medium alleen maar gebruiken om het volk goedkoop vermaak te geven. En als het een afspiegeling is van de smaak van de Nederlander word ik er ook treurig van. Reality zooi, de ene zangwedstrijd na de andere, en in elkaar geflanste soaps. Zouden ze iemand een biografie van W.F. Hermans als prijs geven, zou die winnaar waarschijnlijk zeggen: wie is dat?

  • robschimmert zegt:

   Mijn ergernis over de tv ben ik al voorbij. Dat medium heeft voor mij afgedaan, althans in een Nederlandse setting. Dit logje kwam voort uit mijn treurnis over wat de Nederlandse publieke radio te bieden heeft. Ook nul komma nul originaliteit en alleen maar gekopieerde bullshit. Vandaar…

   • Mack zegt:

    Je moet je vanavond toch wel vermaakt hebben voor de tv. Wat een prestatie zeg!

    • robschimmert zegt:

     Alleen de eerste helft omdat die inderdaad verbluffend goed was. Maar we moeten ook weer niet overdrijven. Barcelona miste wel een paar sleutelfiguren, waardoor het voor Ajax verslaanbaar werd.

    • Mack zegt:

     Nou ik vind het niet overdreven. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen die Barcelona verloor. En alleen al de reservebank van Barcelona is meer waard dan de totale begroting van Ajax. Dus een hele knappe prestatie. Het wil inderdaad niet gelijk zeggen dat Ajax terug aan de top is, maar als wedstrijd op zich was dit een goeie. Waarom niet de tweede helft?

   • Jolie zegt:

    Ja, mijn man en ik zeiden laatst vergelijkbare worden tegen elkaar.. :-/ We waren een tijd (jaren) lang ‘overgestapt’ naar BNR, maar dat is inmiddels weer een hoop breedgestreept ongenuanceerd financieel gezwam geworden, een naar soort pensioenreclame, sinds ze door het Financieel Dagblad zijn overgenomen. Dus hier overheerst nog altijd de Heimwee naar Het Gebouw op vrijdag http://weblogs.vpro.nl/radioarchief/2007/11/23/justine-en-het-gebouw/

 3. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Omdat voor mij de schoonheid van het spel maatgevend is. Dat is bepalend voor het plezier dat ik er aan beleef. Nou, daar was in de tweede helft dus geen sprake van, met tien Ajacieden met de rug tegen de muur. Hoogstens was het een enerverend en zenuwslopend spektakel. Maar van mooi voetbal viel er nauwelijks te genieten.

  • Mack zegt:

   Aha, nee, dan sta ik er anders in. Bij mij telt de spanning ook mee. Ik vind wedstrijden zonder publiek of waar niks op het spel staat ook niet leuk om naar te kijken.

 4. Emigrant zegt:

  Maar Radio 4 is toch wel goed? Toegegeven, de helft is gepraat, maar in de andere helft is een heel goede muziekkeuze. Origineler en beter dan wat we hier in Duitsland op de culturele zenders hebben. Ik luister vaak naar Radio 4 via de computer.

 5. math zegt:

  http://www.universiteitvannederland.nl/alle-colleges
  click hier maar eens op. Iedere werkdag om 20.30 uur op Ziggo-tv.
  Op internet nog allemaal te bekijken, weliswaar een klein begin, maar wel een verademing.
  En dan Arte , ARD, ZDF, NDR en WDR. Er zitten hier ook wel onnozele programma’s tussen, maar ik wijs op “terra X” , “Quarks”, “Markt”, “Gunther Jauch”, “Hart aber fair” “Planetopia” Abenteuer Forschung” “History” etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s