Guur politiek weer in Europa

Het wordt behoorlijk guur in Europa met een toenemend rechts – extremisme, waarvan we hier in Nederland ook de nodige vleugjes meekrijgen. Maar kijk vooral eens naar wat er in Oosteuropa zoal speelt en zie bijvoorbeeld hoe het antisemitisme, gedragen door een machtige politieke organisatie als Jobbik, in Hongarije serieus voet aan de grond krijgt, zich in elk geval geen strobreed in de weg gelegd weet door de ultra-conservatieve regering – Orban. De aanvoerder van het Kroatisch voetbalelftal Josep Simunic neemt de triomf van zijn team te baat om onder luid gejuich van het stadionpubliek in Zagreb de strijdkreet van de bondgenoten van Hitler en Mussolini, de ustasja’s, uit te schreeuwen. En het derde teken aan de wand, het volgende vege teken, is de verkiezing van een rechts-extremist tot gouverneur van de regio Banska Bystrica in Slowakije. Wat niet eens nipt gebeurde, maar met 55% van de stemmen. Diezelfde stemming van benepen nationalisme en conservatisme, van afkeer van wat niet ‘volkseigen’ is, lijkt evenzo neergedaald in Westeuropa, hoewel ze daar meer haar weg zocht in partijvorming binnen een parlementair democratische traditie dan dat het de gedaante aannam van activisme dat de straat als haar speelterrein beschouwde.

Met het Vlaams Belang, Wilders en Le Pen vond dit rechts-extremisme haar plek in de Westeuropese parlementaire stelsels, hoewel de respektievelijke partijen vanzelfsprekend evenzo een afspiegeling zijn en waren van de sfeer en het klimaat in de samenleving. Waardoor het toch niet zo verwonderlijk is dat minderheden zich meer en meer in de kou en op de tocht voelen staan, als de druk op hen groter en groter wordt om zich vooral aan te passen en daartoe veel van de eigen identiteit prijs te geven. In dat licht bezien en tegen die achtergrond krijgt de hele discussie over het bestaansrecht van Zwarte Piet, van de aanwezigheid van die figuur in het Sinterklaasfeest en – traditie een heel andere dimensie. En zou je zelfs bijna kunnen zeggen dat die vorm van vermeende lichtgeraaktheid, toch genoeg legitimiteit heeft gekregen om niet meer belachelijk te zijn. Dankzij dus de sfeer en de stemming van benepen nationalisme en een impliciet blank superioriteitsgevoel die je ook hier te lande meer en meer kunt voelen. Maar nog het meest als gevolg van dat steeds meer opspelend rechts-extremisme en fascisme. Waardoor je inzicht ook stappen maakt en voortschrijdt en je beseft dat je vooral waakzaam moet blijven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Guur politiek weer in Europa

 1. Laurent zegt:

  Goede observaties, Rob. Erg verheffend waren vooral de meest gore racistische uitingen die overal opdoken om aan te tonen dat Zwarte Piet he-le-maal niet racistisch kan zijn.

 2. Emigrant zegt:

  Tja. En we wisten het al een paar jaar geleden. Als je er wat van zei toen die Wilders zijn hoogtijdagen beleefde (of komen die nog?) kreeg je vaak nog als antwoord: Welnee joh, dat is toch geen racisme? Hoe kom je erbij! Intussen is een en ander wel duidelijk geworden …
  Ik ben blond en behoor tot het ‘goede’ ras, maar daar word ik zo langzamerhand alleen nog maar treurig van.

 3. Mack zegt:

  Van Oost Europeanen weten we al jaren dat we niet van dit soort verrassingen hoeven op te kijken. Als ze ergens racistisch zijn is het daar wel. Of is dat weer een racistische uitlating op zich? Nee, wat die Zwarte Pieten discussie betreft worden we het dit jaar niet eens. Dit jaar vond ik het belachelijk en vergezocht. Ik erger me eigenlijk al dat bij het Sinterklaas journaal de Pieten al zo lichtbruin zijn dat ze bijna de moeite van het schminken niet meer hoeven doen. Zo kun je niet eens meer verkondigen dat het van het roet is, want roet is tenslotte zwart. Ze gaan steeds meer op negers lijken zo. En ja, dat is juist wat we niet willen.

  • robschimmert zegt:

   Wat dacht je van de Gouden Dageraad in Griekenland? Dat ligt toch buiten Oost-Europa…

   • Mack zegt:

    Ik vind het moeilijk. Griekenland ligt behoorlijk Oost Europa als je het mij vraagt. En Turkije dan, enorme nationalisten. Maar goed, waarschijnlijk gaat racisme hand in hand met financiële tegenslag. Misschien is het zelfs wel een overlevingsmechanisme van de natuur. Zoals diersoorten ook voor eigen overleving gaan. Want het is zo hardnekkig en het komt ook steeds terug, je moet je er tegen verzetten maar hoe ga je winnen? Je kunt alleen over jezelf beslissen dat je niet racistisch moet zijn.

    • robschimmert zegt:

     Nou, de Griekse cultuur en traditie heeft toch weinig van doen met de sfeer en politieke gewoonten in Oost – Europa. Slaven en Grieken, dat zijn toch twee geheel verschillende werelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s