Lijken uit de kast….?

Uiteraard is het bijna wereldnieuws als in een woning in Rotterdam een stoffelijk overschot wordt aangetroffen van een vrouw die al zo’n tien jaar dood blijkt te zijn, terwijl in al die tijd niemand haar overlijden had opgemerkt. Het ging om een vrouw die op 74-jarige leeftijd een natuurlijke dood was gestorven. Voorspelbaar zijn de misprijzende en afkeurende reacties dat zoiets alleen maar in en door de anonimiteit van de grote stad kan gebeuren. Waar ieder voor zichzelf leeft en men een nummer, een onbekende voor elkaar is. Maar gezien de feiten, die zich gelukkig sporadisch voordoen, vinden dergelijke voorvallen ook op het platteland plaats. Met als meest dramatische voorbeeld het overlijden van een vijftigjarige man in het Friese Minnertsga, dat in 2006 na vier jaar pas aan het licht kwam terwijl zijn broers en zusters in hetzelfde huis woonden. Dus gaat de vlieger van het ontbreken van sociale controle in de grote stad als reden voor dit verschijnsel niet op. En is het al helemaal niet aan de orde om vanuit die ogenschijnlijk veilige beslotenheid van een dorp de uitspraak te doen dat dat daar niemand zal overkomen. Ga maar eens bij jezelf te rade en kijk waar je woont om je heen. Wat ik dan ook maar deed. Dat betekende zoveel dat ik voor mijzelf uitzocht welke mensen bij mij in het dorp echt dagelijks op mijn vizier stonden.

Zodat een eventueel niet – verschijnen van hen niet aan mijn aandacht zou kunnen ontsnappen. Naast de kring van vrienden die ik overigens ook niet dagelijks zie, maar toch voldoende regelmatig om ze op enig moment te gaan missen, heb ik natuurlijk een actieradius, een gezichtsveld in mijn direkte omgeving waar ik woon, waarvan een verandering mij op den duur toch zou opvallen. Hoewel dat wel enkele maanden zou kunnen duren. Zo eerlijk moet ik ook wel zijn. Want op de uitkijk lig ik echt niet dagelijks, zodat het komen en gaan van die paar buren – want zoveel zijn het er ook niet om heel eerlijk te zijn – zich bepaald niet geregeld op mijn netvlies hecht. Zoals dat wederzijds ook niet het geval zal zijn, maar eerder aan de orde als je als enkeling notoir afwijkend gedrag vertoont. Dan komt de sociale controle in die specifieke vorm op gang en is het nog onmogelijk aan de aandacht ontsnappen. In tegenstelling tot alles en iedereen die zich heeft aangepast. Daarvoor verflauwt de belangstelling heel snel, wat net zo goed als in de grote stad kan ontaarden in desinteresse, met in extremis het complete vergeten, waardoor iemand na tien jaar zomaar als lijk uit de kast kan donderen. Als bewijs van het menselijk tekort dat dus overal heerst.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Lijken uit de kast….?

 1. sjoerd zegt:

  Sommige buren zouden hier zomaar dood kunnen gaan zonder dat ik dat merk, geef ik eerlijk toe.

 2. Margo zegt:

  Dat wou ik ook net opmerken, hier in de straat wonen mensen die ik niet eens zou herkennen als ik ze tegenkwam. Wat mij in dit geval in Rotterdam vooral vreemd lijkt, is dat geen enkele instantie alarm sloeg. Moest ze de meterstanden niet doorgeven, betalingen doen, hypotheek/huur overmaken? Vreemd allemaal.

 3. Ximaar zegt:

  Hier in mijn stadse omgeving zou ik me zoiets niet voor kunnen stellen, en dat komt omdat ik een stad zie als een verzameling dorpen of buurten. Als de gordijnen bij de buren te lang open of dicht blijven, dan valt dat op. Maar we hebben ook redelijk contact met elkaar en in ken ze van gezicht tot het eind van de straat. Op het dorp waar ik woonde was dat veel minder. Kwam omdat ik jonger was en me daar minder mee bezig hield.

  Dit soort zaken doet zich hoofdzakelijk voor bij alleengaanden. Als er een partner is dan valt het snel genoeg op. Zelf ben ik een alleengaande, en ga liever ergens naartoe dan dat ik mensen thuis ontvang. Dat heeft voor dit soort zaken natuurlijk nadelen. Nou maakt het mij overigens niet uit of ik na mijn dood nog een jaar in mijn huis lig of meteen in een graf. Ik denk niet dat ik dat ik het verschil zal waarnemen.

  Wel doe ik elke ochtens mijn gordijnen open en ’s avonds dicht. En als dat ritme niet klopt dan krijg ik de buren aan de deur, waarmee ik de sleutels heb uitgewisseld.

 4. Margo zegt:

  Ik heb een vriendin van de middelbare school die als een soort kluizenaar leeft. Contact verbroken met kinderen en anderen en een paar jaar geleden ook met mij, van de een op de andere dag, zonder verklaring. Daarvoor kwam ik om de zoveel tijd bij haar, gingen we samen weekjes naar de Waddeneilanden. Toen dat gebeurde heb ik haar dochter via Hyves (toen nog) opgespoord en gevraagd toch haar moeder even te bellen, want als ik dat deed werd er niet opgenomen en langs gaan was geen optie aangezien ze een paar uur rijden van me woont. Dat heeft ze gedaan en haar moeder nam op. Er zijn mensen die met niemand contact willen behalve met wie ze op straat of winkels tegenkomen. Dat is hun keuze. Deze vrouw in Rotterdam had een dochter maar wilde geen contact met haar. Wat moet je dan doen? Sommige mensen zijn, om voor de buitenwereld vaak onduidelijke redenen getraumatiseerd, kunnen of willen daar niets aan (laten) doen en kiezen ervoor alleen te zijn zodat niemand ze te na komt. Het trieste zit in het leven vóór de dood.

 5. Nanos zegt:

  Zoiets is recht niet zo raar als het lijkt.
  Je ziet iemand al een dag of wat niet. Het is geen goede bekende, je had geen contact met die persoon, maar je belt aan, er wordt niet opengedaan. Een paar dagen later probeer je dat nog eens. En dan vergeet je het, omdat je hem of haar nu niet meer mist in het straatbeeld.
  Wat ik wel raar vind is, dat kennelijk alle betalingen doorgingen, inkomsten en huur- en nutsuitgaven, en dat daar niet zoiets opvalt als geen of nauwelijks gebruik van gas water en elektriciteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s