Het licht van de VVD

Kijkend naar de politieke praktijk van dit moment is er alle aanleiding om de vraag te stellen of het etiket van 50-plus en de daarmee samenhangende politieke koers wel op de juiste partij is geplakt. Want ze mag zich dan wel opwerpen als de voorvechter bij uitstek van grijs wordend en geworden Nederland, de ware senioriteit en het daarbij behorend gevoel vind je toch terug bij de VVD. Waar de slogan van weleer “Je bent jong en je wilt ook wat” met het vorderen der jaren zwaar onder het stof terecht is gekomen om plaats gemaakt te hebben voor een serie antiek die zich nog altijd opwerpt als maatgevend voor het liberale denken in Nederland. En dan gaat het nog niet eens om die eeuwige talenten die dat dus zijn gebleven ondanks dat ze de zestig gepasseerd zijn of beginnen te naderen, zoals een Nijpels, de Grave, Linschoten, Franssen en Hermans. Want ondanks hun voortdurende jeugd die hen in staat stelt om banen bij bossen te vergaren en dus evenzoveel maatschappelijke expertise, zijn zij in de hiërarchie van de VVD niet zover opgeklommen dat zij nog altijd veroordeeld zijn om de schoenen te poetsen van de ware iconen van het Nederlands liberalisme, hoewel daar meteen een vraagteken bij kan worden gezet als naar de respektievelijke leeftijden daarvan wordt gekeken. Allereerst is daar die onvermijdelijke Wiegel die al van zijn jongste jeugd het aura van nestor van zijn partij heeft en dat zich maar al te graag steeds heeft aan laten leunen, tot de dag van vandaag waarop hij 72 jaren telt.

In zijn slipstream bevindt zich Neelie Kroes die met haar dik zeventig jaar ook nog altijd van zich mag laten spreken en waarnaar de liberaal die het denken graag aan anderen overlaat, en masse met aandacht luistert. Resteert de primus inter pares, degene die zijns gelijke niet kent, want zelfs met die gedachte, dat zelfbeeld en die houding geboren is, waardoor hij wel de natuurlijke leider en koploper in de meningsvorming binnen de VVD moest worden en dat ook tot het einde van zijn tijd zal blijven, zelfs als hij baarlijke nonsens begint te debiteren, waar het nu al te vaak angstig op lijkt. Hij heet natuurlijk Frits Bolkestein, die met zijn tachtig jaar nog altijd het primaat bezit van de liberale gedachtenvorming in Nederland. Wat op zich al een veeg teken is, te meer omdat hij zijn teksten ook met steeds luider stem kracht bij meent te moeten zetten. Kan op een vorm van doofheid wijzen en zal dat waarschijnlijk ook zijn omdat die Bolkestein er nooit blijk van heeft gegeven naar anderen te luisteren, overtuigd als hij was van zijn eigen gelijk, inzicht en wijsheid. En dat heet de liberale pater familias, de man die met zijn tachtig jaar nog de koers van de VVD bepaalt. Waardoor het meer dan logisch is dat die partij met de jaren alleen maar rechtser en conservatiever aan het worden is, als ze zich uitlevert aan zo’n licht, dat in feite slechts aan het uitdoven is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het licht van de VVD

  1. sjoerd zegt:

    En toch vaart die partij een goede koers….

  2. Mack zegt:

    Ach ja, Bolkestein was toch een raspoliticus? Goed hij is nu 80, maar Van Agt wordt ook nog regelmatig van stal gehaald. Zouden ze met Den Uyl ook gedaan hebben, als hij nog leefde. Ik vond Bolkestein ook een wijs man die destijds zijn gelijke niet kende. Vanochtend moest ik nog aan je denken, een interview op de radio met Ivo Opstelten. Na al jouw kritiek op hem bleek de man best mee te vallen. Had gewoon een visie op zaken en was uitermate bereidwillig vragen van luisteraars te beantwoorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s