De winst van de statistici

Het valt niet uit te sluiten dat mijn blik wat vertekend is en dat die ook mijn skepsis verklaart waarmee ik vandaag de triomf van de rekenmeesters heb bezien. Niet van degenen die ons mochten vertellen dat we, Nederland dus, uit de recessie zijn, voor wat dat ook verder waard is. Maar van die slimmerikken die ons kwamen mededelen dat 5,3 miljoen Nederlanders, ofwel eenderde van de bevolking, chronisch ziek is. Waarin een heel scala van ongemakken, ziekten en gebreken is begrepen en waarvan de omvang voor een deel wordt veroorzaakt door het feit dat de medische wetenschap de laatste jaren zulke stappen heeft gemaakt. Met als gevolg dat in veel grotere aantallen levens verlengd kunnen worden waar tot voor een paar jaar terug dezelfde diagnoses en ziekten onvermijdelijk tot een levenseinde zouden hebben geleid. Alsof dat alleen maar als winst te betitelen zou zijn, als we de vrienden statistici tenminste blindelings zouden volgen. Want de vraag dient zich wel meteen levensgroot aan of die gerealiseerde levensverlenging ook de moeite waard is geweest, of ieder mens in kwestie daar blij mee moet zijn of zijn geweest.

Of is het misschien zo dat patienten er om zo te zeggen blessuretijd bij hebben gekregen zonder dat er verder sprake was van leven dat kwalitatief gezien de naam verdiende om geleefd te worden. Werd er slechts verlengd omdat er verlengd moest en kon worden en omdat de betreffende medicus, wetenschapper of beroepsgroep daar goede sier mee kon maken en zo de cijfers van de rekenmeesters in gunstige zin beïnvloedden. Te oordelen naar de praktijk die je zich meer en meer in je zicht ziet voltrekken, is een en ander niet onwaarschijnlijk, ook omdat ik nog geen doodzieke patient heb gezien die zijn bittere pil tot het einde wil slikken en dus wil lijden tot de dood erop volgt, ook al zou het leven bijvoorbeeld nog twintig tot dertig procent van zijn oorspronkelijke waarde bezitten met behulp van alle beschikbare medicatie. Waarmee mijn skepsis is verklaard ten opzichte van al die rekenaars die impliciet en daarmee haast triomfantelijk de toename van chronisch zieken als een verworvenheid bestempelden die aan de medische wetenschap te danken moet zijn geweest.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De winst van de statistici

  1. sjoerd zegt:

    Je hebt helemaal gelijk… Wie zijn wij om daar een oordeel over te geven. Het verlengen van een lijdensweg lijkt me niet wenselijk als daardoor de kwaliteit van leven er niet op vooruit gaat,

  2. Mack zegt:

    Statistieken vertellen nooit het hele verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s