Typisch Nederlands?

Wat is dat toch elke keer met Nederland? Er kan waar ook ter wereld geen ramp plaats vinden, behalve dan in China en Rusland, of we zijn met ons allen in last. Waarna in no time een nationale inzamelingsaktie wordt georganiseerd die uiteraard vergezeld gaat van een nationaal programma dat alleen maar uitgezonden kan worden op onze rampenzenders Nederland 1 en Radio 1. En het lijkt er waarachtig op alsof wij daarin een soort exclusiviteit hebben weten te bereiken welke door geen ander land ooit benaderd zal worden. Waarom gebeurt dat juist in ons land alleen? Zegt het misschien iets over onze volksaard dat wij ons massaal willen overgeven aan zo’n volgend goed doel dat bij de gratie van het plaats vinden van een ramp tot stand heeft kunnen komen? Het betekent zeker niet dat wij daarom als mensen of als volk beter zijn dan anderen. Hoogstens weten wij ons te onderscheiden zonder dat ik voor mijzelf helder krijg wat de dieper liggende motieven en beweegredenen daartoe wel mogen zijn. Met gezond verstand kan het weinig te maken hebben omdat er immers genoeg redenen te bedenken zijn om juist je goede geld niet in zo’n oncontroleerbare en bodemloze put te gooien, die immers altijd ontstaat op de momenten dat er ergens iets verschrikkelijks gebeurt.

Te talrijk zijn de verhalen geworden die spreken van de strijkstokken waar het grootste deel van de giften aan zijn blijven hangen. En wat draagt nou precies zo’n minieme individuele gave bij en wat doet ze er in feite toe, nog los van het feit of dit wel de weg is om middelen bijeen te brengen om slachtoffers te kunnen helpen? Internationale organisaties die daarvoor toegerust zijn of anders toch wel landsregeringen zijn de aangewezen instanties om dat soort stromen op gang te brengen en de goede en meest effectieve richting te geven. Dus kan het niets anders dan de emotie zijn die die nationale inzamelingsakties telkens weer leven inblazen. Met enerzijds dat krachtig medeleven dat onder impuls van indringende beelden tot stand kwam en anderzijds de behoefte om ook mee te doen aan zo’n collectieve inzamelingsaktie, de wens om daar bij te horen die sterker is dan de overweging om niet mee te doen en met een ogenschijnlijk gelijk als eenling aan de kant te staan. Maar waarom dat in Nederland alleen zo gaat en in andere landen niet, terwijl daar net zulke mensen als in ons land leven, blijft een levensgroot raadsel waarop ik geen antwoord weet, maar welke vraag als zodanig misschien ook wel deel uitmaakt van alle kenmerken die ons land rijk is en waarom Nederland nou net Nederland blijkt te zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Typisch Nederlands?

  1. sjoerd zegt:

    Volgens mij is dat het “Mies” effect wat nog steeds na dreunt.

  2. Margo zegt:

    Volgens mij is het ‘erbij horen’ en mee willen doen gekomen in de tijd dat er van die grote tv programma’s waren met inzamelacties. Waar Sjoerd ook aan refereert. Je werd opgeroepen te geven, en er werd je kritisch gevraagd of je al gegeven had. Had dat maar eens het lef te zeggen dat je het bedrag dat je jaarlijks aan goeie doelen geeft al overschreden hebt! Het is een volkshysterie waar ik niet aan meedoe. Al jaren geef ik aan een pas vaste goeie doelen die ik nog steeds vertrouw, die weinig aan de weg timmeren inzameltechnisch gezien, en aan alle anderen doe ik niet mee. Voor wat er nu op je juiste plek terecht komt van alle giften voor de Filipijnen heb ik een hard hoofd. De goederen op de juiste plek krijgen, is nog los van strijkstokken, door de verwoeste infrastructuur, het grootste probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s