Koninklijke schertsvertoning

Wat is dat toch met onze monarchie dat het mij moeite blijft kosten om haar met alle vertoon eromheen werkelijk serieus te nemen? Even had ik het idee dat met het aantreden van het nieuwe koningspaar alles over een andere boeg gegooid zou worden. Maar we zijn inmiddels al een half jaar verder om er nu al van doordrongen te zijn dat niemand zich illusies hoeft te maken. Alles blijft bij het oude, wat zoveel wil zeggen dat we volop verder gaan met de koninklijke scherts. Leek het even ergens op bij het staatsbezoek aan Rusland en kon het hele vertoon daar wel menens zijn, nog geen twee dagen later wordt de hele riedel weer op de oude manier afgedraaid en gaan Willem Alexander en Maxima op kennismakingsbezoek naar de Antillen. In tien dagen tijd worden in dat kader en onder die noemer alle zes eilanden bezocht alsof het koningspaar daar nog nooit is geweest. Terwijl daar, als ik het mij goed herinner, de afgelopen tien jaar toch zeker vier keer sprake van was.

Dus vanwaar nu die zogenoemde kennismaking die als het ware suggereert dat de vorige bezoeken niet hebben plaats gevonden? Wat is dit voor een rare rimram? Waarom wordt de werkelijkheid gemanipuleerd als Oranje, het koningshuis, de monarchie aan de orde en in het geding zijn? Dan gaat de realiteit namelijk ondersteboven en wordt alles anders, alsof ontstijgen aan het alledaagse daarbij hoort en wat bestaat, is of was, gewoon ontkend kan worden als dat in een kraam te pas komt. Zonder dat duidelijk is van wie die kraam is, wie er belang bij heeft om zo met de werkelijkheid aan de haal te gaan. Vast staat dat het gebeurt. Als in een reflex. Alsof Pavlov ergens regeert op momenten dat de monarchie de kop op steekt en zich wil vertonen. Wat betekent dat het kennelijk is zoals het is en dat we nooit aan al die koninklijke schertsvertoningen zullen ontkomen, zolang wij de erfopvolging en het koningschap in onze werkelijkheid toelaten en niet alleen serieus nemen, maar ze ook nog als de kers beschouwen op de taart die onze democratie heet te zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Koninklijke schertsvertoning

  1. Margo zegt:

    Koninklijk en schertsvertoning. Dat zijn twee woorden voor hetzelfde: poppenkast.

  2. math zegt:

    Zou je ook niet tien dagen op subtropische eilanden willen verwend worden, terwijl hier het herfstweer op zijn best mistig en grijs is, en als het tegenzit dagen van regen. Was ik maar koning geworden. Die maxima heeft het helemaal begrepen.

  3. sjoerd zegt:

    Je hebt toch niet echt gedacht dat dat anders zou worden, of wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s