Big Brother Opstelten

Het is er toch van gekomen. Het beeld dat George Orwell in 1949 schetste van zijn verwachting hoe de wereld er in 1984 uit zou zien, is bewaarheid. We zijn hard op weg naar de totalitaire maatschappij die onder controle staat van het alziend oog van Big Brother waarin de menselijke vrijheid geheel aan banden is gelegd. Het jaar 1984 zijn we nog veilig gepasseerd, maar toen kort daarna internet de weg vrijmaakte voor communicatie all over the world en met iedereen, leken de drempels van ons eigen domein geslecht en kwam privacy steeds meer onder druk te staan. Wat aanvankelijk een verworvenheid leek doordat we de wereld in huis en aan onze voeten kregen, ontpopte zich meer en meer als een bedreiging voor onze eigen vrijheden. De middelen om individuen te volgen en controleren dienden zich aan en werden verfijnd naarmate de behoeften om ze te gebruiken groter werden en meer urgentie vertoonden. Waarbij ze natuurlijk gefundenes Fressen werden voor die overheden die in de bestrijding van het terrorisme de meest welkome aanleiding en het beste argument zagen om individuele burgers tot op het bot en tot tien cijfers achter de komma te volgen en te bespionneren. Want er mocht er eens een zijn met kwade bedoelingen. Niets beters dan dit om de samenleving daartegen te beschermen, met als prijs natuurlijk de individuele vrijheid. Maar ja, het is nu eenmaal zo dat de goeden onder de kwaden moeten leiden.

Zo luidt het verhaal van al die bestuurders die het beste met ons voor zeggen te hebben als ze zich opwerpen als hoeders van onze veiligheid en vrijheid, met, hoe kan het ook anders, praktisch altijd liberalen voorop om dit verhaal te verkopen en in de praktijk te brengen. Waarbij ze er zelfs geen been in zien om kollega – regeringsleiders te bespionneren en af te luisteren. Maar daar heeft de gemiddelde burger nog het minste last van. Kwalijker wordt het evenwel als zo’n rasliberaal, althans dat beweert hij bij hoog en laag te zijn, als Opstelten zonder blikken of blozen met een plan komt om boekingsgegevens van alle Nederlandse reizigers te bewaren, omdat dat ook al in andere landen gebeurt. Niet dat de goedwillende Nederlander verder iets hoeft te vrezen, luidt zijn stellige bewering, maar de Nederlandse staat kan niet meer anders in de strijd tegen het terrorisme. Dat kan de burger wat van zijn vrijheid en privacy kosten. Wat dan maar moet, volgens deze liberaal, die zijn wortels en zijn geloof volledig blijkt vergeten als hij zo bedwelmd lijkt door de odeur van de macht, die hem in staat stelt om bij mensen binnen te kijken. Waardoor Opstelten niets menselijks vreemd blijkt te zijn, met inbegrip van zijn hypocrisie, of noem het euvele moed, om zich liberaal te noemen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Big Brother Opstelten

 1. Mack zegt:

  Het is inderdaad opmerkelijk, liberalisme, partij van de vrijheid dat zijn de grootste inperkers van de vrijheid. Misschien streven zijn naar vrijheid van een bepaalde groep, dezelfde groep van wie de socialisten juist de vrijheid wil inperken. Eigenlijk wil iemand die wil regeren per definitie iemand anders vrijheid inperken. Maar ik neem aan dat ook jij tegen terrorisme bent. Ik zit zelf ook wel met het gevoel dat als je alles maar op zijn beloop laat, het terrorisme zijn kans zal grijpen. Aan de andere kant ben ik ernstig tegen het verzamelen van gegevens over burgers. Een DDR hebben we al gehad, en dat heeft bewezen niet te werken.

  • robschimmert zegt:

   Voor de volledigheid verwijs ik je ook nog naar de uitspraak van een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie die met zoveel woorden zei dat wij ons in Nederland suf aan het aftappen zijn. En of dat nog niet voldoende was zag ik in het Journaal een item langskomen waarin duidelijk werd dat onze inlichtingendiensten staan te trappelen om gegevens via kabel en glasvezel te verzamelen en met het oog daarop al hoogwaardige afluister – en aftapapparatuur in Israel hebben besteld. En verder is er volgens Opstelten helemaal niets aan de hand en kan de goedwillende burger dus rustig gaan slapen. Hebben we dat al niet eens eerder gehoord?

   • Mack zegt:

    Nou, ik weet niet hoe je dat bedoelt, maar als er een vijand a la Duitsland op de loer ligt is het dus wel goed dat er afgeluisterd wordt. Of je ziet Opstelten als de vijand, dat kan natuurlijk ook. Overigens heb ik eens gelezen dat veel mensen denken dat die uitspraak over dat rustig slapen gedaan is door een Nederlandse premier op de vooravond van 10 mei 1940, maar dat schijnt helemaal niet waar te zijn, hij had dat jaren eerder gezegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s