Wereldburgers en Limburgers

Het is die kategorie van Ons Soort Mensen die mij het meeste jeuk bezorgt. Natuurlijk kennen we allemaal onze pappenheimers die ons altijd een slag voor zijn en alles beter dan wie ook begrijpen en zich daarom graag tot een ander en exclusiever slag stervelingen wil rekenen, om vervolgens met gelijkgestemden een inner circle te vormen, die dan het prototype van Ons Soort Mensen is. Met daarin dus ook gradaties. Van kwaad tot erger. En over die laatsten blijk ik mij steeds weer druk te maken. Omdat het daarbij over types gaat die de hebbelijkheid hebben om zich ver boven het gemene volk te verheffen. En dat gebeurt niet eens onomwonden, dus omgeven met dedain en arrogantie, maar krijgt op een heel subtiele wijze gestalte. Waardoor je je eigen nederigheid en vooral provincialisme erg fijntjes voelt ingewreven. Daar hebben die figuren die niet ophouden om zichzelf tot wereldburgers te promoveren, namelijk een hinderlijk handje aan. Met het uitspreken van die kwalificatie en het toedichten ervan aan zichzelf wordt de toehoorder namelijk tegelijkertijd impliciet op zijn plaats gezet, welke vanuit het perspectief van die zelfbenoemde wereldburger vanzelf kleiner en minder betekenend moet zijn.

Die wereldburger – de naam suggereert het min of meer – denkt, voelt en leeft immers op een voet en een schaal die niet kleiner is dan de totale wereld, waarbinnen alle grenzen geslecht zijn of in ieder geval overschreden of verlegd. Dat is zijn enige referentie. In tegenstelling tot die dorpsbewoner of provinciaal die de kleinburger is gebleven en daarom ook niet anders dan kleinschalig en daarmee enghartig kan denken, op zijn eigen vierkante millimeter. Die zich daarom dus met zijn goede gevoel bij zijn dorp, streek of land als het ware te kijk voelt gezet als die bekrompen chauvinist, nationalist die te dom is om verder dan zijn neus lang is te kijken. Wat die wereldburger en in zijn voetspoor die Europeaan die zich ook steeds vaker te pas en te onpas laat horen, natuurlijk nooit zal overkomen. Zij zijn zichzelf en hun beperkingen allang en breed ontstegen waartegenover in hun ogen bijvoorbeeld die Limburger staat, die van geen wijken van zijn waarden en tradities weet en tegelijk weigert om als een blind paard de toekomst en de afgrond tegemoet te gaan. De eigen horizon voorbij zonder te weten waar het eindigt, als er dus grenzen overschreden en verlegd worden zoals die wereldburgers in hun alwetendheid doen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wereldburgers en Limburgers

  1. Jolie zegt:

    Ja, het gevoel herken ik, –het was wat dat betreft fijn om naar een dorp te verhuizen, en meteen ook naar een van de nederigste buurten in dat dorp. Ik heb alleen niets negatiefs over Limburg(ers) (of wereldburgers) in de krant gelezen, dus ben wel benieuwd welk nieuws tot inspiratiebron van je stukje diende?

  2. Ximaar zegt:

    Limburgers of wereldburgers zijn mij om het even, mits goed gekruid en niet aangebrand. šŸ™‚

    Ruwweg heb ik wel sneller aanvaringen met Limburgers. Mogelijk zien zij mij aan voor een irritante betweterige Hollander. In elk geval moet ik oppassen met goedbedoelde grapjes. Vaak lopen die vast op lange tenen. Limburgers zijn in het verleden ook flink belazerd door de Hollanders. Omgekeerd doen zij daar net zo hard aan mee als ze eenmaal naar Den Haag afreizen. Denk aan bijvoorbeeld Eurlings, Verhagen en Wilders. Maar als ik schrijf dat ik niet compatible ben met een aantal Limburgers, dan zet ik er doorgaans ook bij dat dat ook geldt voor een flink setje Hagenezen. En bij die 3 figuren die ik net noemde gaat het dus dubbel op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s