Spelen op Schiffersheide

Zo op het eerste gezicht oogt de titel van dit logje tamelijk onschuldig. Welke lading zou er door deze vlag gedekt kunnen worden, is de logische vraag van de argeloze lezer of bezoeker van dit blog. Met ‘Spelen op Schiffersheide’ kun je immers alle kanten op. Vandaar dat al een eerste tipje van een sluier wordt opgelicht met de verklaring dat Schiffersheide een begraafplaats in Kerkrade is, waar de laatste weken nogal wat om te doen is geweest, omdat haar bestuurders met een nogal controversieel idee ver voor de fanfare uitliepen en veel Kerkradenaren flink tegen de haren instreken, waarvan de weerstand op zich ook nog goed te begrijpen was. Want je behoeft bepaald niet conservatief of wars van verandering te zijn om een voorstel dat er werd gedaan om het bezoek aan de betreffende begraafplaats te bevorderen, op zijn minst mal te vinden. Zodat het groeiend verzet tegen dat plan helemaal te begrijpen was toen het ook nog eens in een ommezien ten uitvoer werd gebracht. Dat betekende namelijk dat er op Schiffersheide een mini-speeltuin werd gerealiseerd met een wipkip, een schommel en een wip, met de bedoeling om ouderen daardoor de gelegenheid te geven in alle rust graven te bezoeken terwijl de kleintjes zich elders op het kerkhof in hun speeltuin zouden kunnen vermaken.

Wat tot voor kort toch een probleem bleek te zijn omdat een gepland bezoek aan de begraafplaats vaker met zich meebracht dat kinderen elders ondergebracht dienden te worden omdat er voor hen tussen al die grafstenen namelijk weinig te beleven was. Met als gevolg dit bizarre idee dat slechts ontsproten kon zijn aan het brein van mensen die leven in de sferen dat alles moet kunnen. Waardoor dit bezopen kontrast zo maar gestalte kon krijgen en met een beetje fantasie zelfs toch nog aanvaardbaar is als je leven en dood tenminste als elkaars verlengden wilt beschouwen of als elkaars tegenhangers die niet zonder elkaar kunnen, want nadrukkelijk aan elkaar grenzen. In dat licht bezien mag het hele idee met een beetje goede wil en wat meedenken bijna een grensverleggend initiatief genoemd worden als kinderen die net aan het leven begonnen zijn, de kans krijgen om hun spel te spelen tussen en bij graven die symbool en de verwerkelijking zijn van het einde van het leven. Zodat die kinderen hun grenzen daar zelfs spelenderwijs mogen verkennen en er ook mee leren om te gaan. Maar of dat in het achterhoofd van de initiatiefnemers heeft meegespeeld is hoogst twijfelachtig. Omdat zo’n gedachtengang, een dergelijk filosofisch vertrekpunt voor hen te hoog gegrepen lijkt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Spelen op Schiffersheide

  1. sjoerd zegt:

    Toch vindt ik het een prima idee. Waarom zou je kinderen opzadelen met de beperkingen van het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s