De irrationaliteit van mannen

Op gevaar af te worden versleten voor een ouwe zeur, wat dan maar moet, waag ik het er op om nog eens een steen in de vijver van vanzelfsprekendheden te gooien. Want wie mocht denken dat de heren der schepping in hun gedrag, in hun handelen gedreven worden door de ratio, die vergist zich toch danig. Zeker als de duivel der ijdelheid hen op de hielen zit en zij daardoor ook wat graag gestreeld worden om in ieder geval in de aandacht van de andere sexe te kunnen komen. In dat geval is bij de man meestal de beer snel los en verliest hij zichzelf in dezelfde vormen van irrationaliteit, waar hij zo van wars zegt te zijn, al was het om zich van die vermeend zwakke kant van vrouwen te kunnen onderscheiden. Mooi dat hij dan ook door de mand valt en bepaald niet stevig op zijn benen blijkt te staan. Die draai moet er toch gegeven worden aan het onmiskenbare feit dat mannen eveneens in koor en in navolging van elkaar achter de waan van de dag, achter hypes, modeverschijnselen aan kunnen hollen. Met geen ander doel dan allereerst het eigen zelfbeeld te versterken om vervolgens ook elders in de smaak te kunnen vallen. Het gevolg is dat je ze opeens met bosjes tegenkomt, die mannen die plotseling uitgerust blijken met zogenaamde hairtattoos, met fantasiekapsels waardoor ze zich wel haantje de voorste moeten wanen.

En uiteraard is dit niet het resultaat van de eigen verbeelding en originaliteit, maar de logische konsekwentie van het zich spiegelen aan een of ander icoon die al succes had en door die uitdossing het beeld opriep dat alleen maar zo verder te vergroten. Irrationeel gedrag, want imitatie, ten voeten uit, wat nog beperkt blijft tot een kleine kring. In tegenstelling tot nog zo´n uiterlijk verschijnsel dat evenmin de kop en de staart van de rede heeft. Want probeer maar eens wat anders te maken van de brede navolging die het idee bij mannen krijgt dat het drie, vier dagen overslaan van een scheerbeurt het beeld van viriliteit versterkt en zelfs de benadering van een schoonheidsideaal moet betekenen. Laten al die mannen die ongeschoren zijn en stoppeltjes hebben, iets anders zien? Waar komt die gedachte vandaan, als het al een gedachte genoemd mag worden en niet veel meer een gevoel is dat tot dit onberedeneerd gedrag leidt? Waarmee alleen maar gezegd wil zijn dat die rationaliteit die het zogenaamde exclusieve voorrecht van de heren der schepping zou zijn, op eenzelfde manier een slag in de lucht is als de bewering dat vrouwen gevoelswezens bij uitstek zijn.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De irrationaliteit van mannen

  1. sjoerd zegt:

    Je hebt een baard of je hebt er geen…toch.

  2. Mack zegt:

    Vrouwen werken er natuurlijk ook aan mee. Komt er eens een man met een volslagen belachelijke broek op zijn werk, hoor je een vrouw zeggen: leuke broek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s