Het verval van de Eredivisie

Na het afgelopen weekend met zijn knotsgekke uitslagen in de vaderlandse Eredivisie is er alle reden om toch eens stil te staan bij de stand, de status van de Nederlandse voetbalcompetitie. Tijd voor een kwaliteitsmeting daarvan zogezegd. Wat is de stand en de status van het Nederlands voetbal, als ze uitgedrukt zou worden via een vergelijking met voetbalcompetities in andere Europese landen? Waar we in ieder geval onvergelijkelijk in zijn, om niet te zeggen uniek, waar onze Eredivisie echt de kroon spant, is in de ongekende spanning die valt af te lezen uit de stand van die competitie nadat er elf speelrondes van de vierendertig die er in totaal gespeeld moeten worden, zijn afgewikkeld. Dan blijkt er tussen de koploper van die ranglijst en de nummer negen een verschil van drie punten te bestaan. Waarmee de nivellering in het Nederlandse voetbal zijn definitieve beslag lijkt te hebben gekregen en daarin vooral niet meer naar topclubs gezocht hoeft te worden. Want met die nivellering is het niveau, althans gemeten naar internationale maatstaven, echt naar de maan gegaan. Een serieus te nemen voetbalcompetitie is de Nederlandse daardoor niet meer, hoe spannend en amusant haar verloop ook is doordat elke deelnemende club tegen iedere andere blijkt opgewassen. Wat zich niet verhoudt met de wetten zoals die gelden in de grote Europese competities, die telkens een aantal echt grote clubs tellen, waaraan andere clubs zich kunnen optrekken om zo het algehele niveau te verhogen. Zo opwaarts als de kracht als gevolg van die ongelijkheid is, zo neerwaarts en contraproductief is het effect van de nivellering die in Nederland tot stand is gekomen.

En die is een direct gevolg van de zuigkracht van de vooraanstaande internationale competities met steeds een aantal sterrenensembles die in principe de dienst daarin uitmaken en met elkaar om de titel wedijveren en ook kunnen wedijveren dankzij het geld dat hen ongebreideld ter beschikking wordt gesteld door een investeerder of financier. Dankzij welke middelen die teams de beste spelers en daarmee titels en kopposities kunnen veroveren om vervolgens mee te doen aan het kampioenenbal dat de Champions League is en dat hen telkens in de vorm van tientallen miljoenen een fraai return on investment oplevert. Een gouden perpetuum mobile waartegenover de toenemende armoede staat van al die clubs die hun beste spelers zien vertrekken naar de gouden bergen die hen worden beloofd in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Rusland, Turkije of Spanje. Met als gevolg dat de andere nationale competites steeds minder krenten in de pap tellen in de vorm van spelers die het verschil maken en waarvoor je naar een stadion gaat. Met de nivellering in het Nederlandse voetbal als resultaat, hoewel daarnaast dus een zinderende spanning. Maar daar houdt de lol wel op. Want over de grens hebben wij met onze clubs niets meer te missen en zijn we zover afgezakt dat we het voor de Luxemburgers in onze broek doen. Wat het verval van de Eredivisie nog het meeste tekent.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het verval van de Eredivisie

  1. Mack zegt:

    Gelukkig Rob, hebben wij Johan Cruijff, die hier gewoon iets aan gaat doen. Geen woorden maar daden die man, en hij gaat de Nederlandse voetballer eens even wat levenslessen bijbrengen. Want dat is het hele verhaal. Of we gaan ze meer betalen met z’n allen, dan komt het ook goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s