Nieuws of bangmakerij?

Mogelijk ben ik van de oude stempel en heb ik een wat belegen opvatting over wat nieuws is. Misschien is mijn begrip en definitie ervan wel over haar houdbaarheidsdatum, zou ik haast denken als ik vandaag naar een groot deel van de headlines van Teletekst kijk. Wat voor mijn gevoel toch nog altijd een nieuwsmedium is, in samengevatte vorm een weergave biedt van het laatste nieuws, dus van wat er zoal gebeurd is. Althans zo zou het dus moeten zijn en zo verwacht ik het ook. Behoefte aan een vooruitblik op wat ons te wachten staat, heb ik totaal niet. Daar is Teletekst helemaal niet voor, vind ik dus nog altijd, kennelijk in tegenstelling tot de redactie die het blijkbaar als haar taak ziet om zaken aan te kondigen en zo nieuws te maken. Hoe moet ik anders de teksten interpreteren die een groot deel van de dag de pagina’s 107, 108 en 131 vulden en die niets anders waren dan een aankondiging van een herfststorm die ons volgens de meteorologen te wachten staat, maar welke aankondiging geen ander effect heeft dan dat ze een forse portie paniekschopperij is. Want dat de Westeuropese bevolking, waaronder de Nederlandse, flink op stang zal worden gejaagd met de volgende teksten, behoeft geen enkel betoog. Zoals ze evenmin gerangschikt kunnen worden onder het hoofdje ‘nieuws’, tot het brengen waarvan Teletekst zich tot nu toe altijd heeft verplicht, maar daarmee hier kompleet buiten de pot piest, als het tenminste aan mij ligt.

(p.107) Nederland moet vannacht en in de morgen rekening houden met een zware zuidwesterstorm met windstoten van 120 tot 130 kilometer per uur. Het kan vooral langs de kust heftig worden. Bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken, dakpannen kunnen afwaaien. De kans op stormschade is groot omdat veel bomen nog blad dragen. Ze vangen daardoor veel wind en kunnen dan sneller omwaaien. De storm bereikt vermoedelijk vannacht om drie uur de kust. Ook nu zijn er al windstoten tot 100 kilometer per uur. Weggebruikers moeten in de ochtendspits rekening houden met chaos. Dat heeft ook te maken met lokale buien.

(p.108) Morgen rijden de treinen van de NS uit voorzorg volgens een aangepaste dienstregeling. Op veel trajecten zal elk half uur een trein rijden, in plaats van elk kwartier. NS en ProRail hebben dit besloten vanwege de te verwachten storm. NS en Pro Rail verwachten schade door vallende taken en bomen en veel blad op het spoor. Om problemen te kunnen opvangen en reizigers een voorspelbare reis te bieden, wordt de dienstregeling aangepast. Dat betekent voor reizigers een langere reistijd, vaker overstappen en drukkere treinen. Ook Schiphol verwacht problemen en er varen minder boten naar de Wadden.

(p.131) De zuidwesterstorm die onderweg is naar Nederland, treft rond middernacht eerst Engeland. In Engeland en in Wales zijn miljoenen mensen gewaarschuwd voor de storm, waarvoor de autoriteiten code oranje hebben afgegeven. De storm bereikt eerst Cornwall en trekt dan over grote delen van Engeland en Wales. Plaatselijk kan veel regen vallen. Rivieren kunnen buiten hun oevers treden, wegen kunnen onbegaanbaar worden en de elektriciteit kan op sommige plaatsen uitvallen. De storm wordt al vergeleken met die van 1987 toen er in het hele land veel schade werd aangericht.

Of sla ik de plank dan zo mis als ik van oordeel ben dat dit allesbehalve het nieuws is waarop iemand zit te wachten, laat staan dat het er iets mee te maken heeft? Gewoon omdat het nog niet gebeurd is en niets anders dan bangmakerij genoemd kan worden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Nieuws of bangmakerij?

  1. sjoerd zegt:

    Bangmakerij of niet, de MG blijft morgen in de garage. Ik pak de Megane.

  2. Emigrant zegt:

    Voorspelde stormen vallen meestal mee, niet voorspelde tegen.

  3. Ximaar zegt:

    Tijd om de losse tuinstoelen van het balkon te halen.

  4. Mack zegt:

    We zullen het zien morgen. Waarschijnlijk zegt de weerman: De storm heeft niet helemaal de kracht gehaald die we dachten, maar het was toch een behoorlijke storm. Gelukkig weinig schade. Zoiets.

  5. RadaR zegt:

    De zandzakken liggen al voor de deur. De golfslag in mijn zwembad is nog nooit zo hoog geweest. En de cavia is eerder gaan slapen. Er moet dus wel iets op til zijn. Zou het de maandag zijn?

  6. fairlytrue zegt:

    Het waait vanzelf weer over.

  7. Dhyan zegt:

    Een gewaarschuwd mens telt voor twee en kan voorzorgsmaatregelen nemen. Ik had het niet gehoord of gelezen en het dak van m’n auto zit onder de deuken van van de boom afzwiepende kastanjes. Als ik het had geweten had ik de auto ergens anders dan onder een boom gezet. Wat ik niet kon voorkomen was dat er een pan van het dak waaide en er nog vier nog in de goot lagen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s