Het nut van een wintertijd

Leuk dat we vanavond weer massaal de klok met een uur terug mogen zetten waardoor we morgen een uur langer op bed kunnen blijven liggen. Maar wat de verdere winst van de wintertijd op zich is, wordt met het jaar onduidelijker. In de tijd dat de gedachten en uitspraken van de Club van Rome nog een standaard en leidend in het maatschappelijk denken waren, was de invoering van de zomer – en wintertijd toch zoveel als een revolutionnaire stap waarmee we de naderende schaarste aan grondstoffen en hulpbronnen het hoofd dachten te bieden. We leefden nog in een dromenland waarin we dus geloofden in de effecten van iedere kleine stap die gezet werd, zeker als we dat met zijn allen deden. Maar nu we inmiddels dertig, vijfendertig jaar verder zijn, blijken inzichten inmiddels zo ver gevorderd en ontwikkeld, dat er nog nauwelijks een sprankje geloof en hoop is te horen ten aanzien van de effectiviteit van die hantering van zomer – en wintertijden. We draaien twee keer per jaar aan de wijzers van de klok omdat het zo afgesproken is en omdat het in de krant en op de journaals wordt aangekondigd.

Maar een werkelijk besef van het hoe en waarom, van de oorspronkelijke bedoeling ervan, lijkt nog nauwelijks te leven. We doen het meer uit gewoonte zonder dat we nog weten waarom. Waardoor de enige zegening ervan met het vorderen der jaren dat uurtje langer slapen is geworden, hoewel dat beetje plezier in het voorjaar weer in haar tegendeel wordt gecompenseerd. Met als gevolg dat alleen nog de ontstane vrijheid resteert om vooral hartgrondig ach en wee te kunnen klagen over die blues waar men zo’n last van heeft gekregen door de ingang van de winter – c.q. zomertijd met haar onvermijdelijke, of is het vermeende, effect op onze biologische klok, op ons bioritme. Want je moet toch wat om aandacht te trekken of om de fijngevoeligheid van je systeem te bewijzen? Al is het met behulp van die hele flauwekul die die halfjaarlijkse wisseling van tijden per slot van rekening is geworden, nu niemand zich nog bewust is van het hoe en waarom. Nog los van de vraag of het ook echt iets heeft opgeleverd in de vorm van een wezenlijke bijdrage tot bezuiniging op het gebruik van energie en daarmee van hulpbronnen en grondstoffen. Of zou er nog een sterveling zijn die dat toch nog gelooft?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Het nut van een wintertijd

  1. Ik ben onsterfelijk kennelijk. Ik heb ook nooit last van bioritmes.

  2. RadaR zegt:

    Al een aantal jaren inmiddels zet ik de klok noch achteruit noch vooruit. En “life just goes on”. šŸ™‚

  3. Anoniem zegt:

    De wintertijd mogen ze voor mij waar vastzetten als tijd. Just the way it was…

  4. Ximaar zegt:

    Deze gekte komt uit GB overgewaaid en had de naam ‘Daylight Saving Time’ onder het motto dat je zou besparen op verlichting. Nou kan je dat prima zelf doen door zoveel mogelijk tijdens de zonuren te leven en daarbuiten (met het licht uit) te maffen. Natuurlijk wordt er niet op bespaard, want dan hadden ze dat breeduit al jaren via de kranten en TV aan ons duidelijk gemaakt. Doordat je er niets meer over hoort zal het eerder meer energie vreten dan besparen.

    Wintertijd bestaat overigens niet. We hebben zomertijd en standaardtijd. Het malle is dat tegenwoordig de standaardtijd korter is dan de zomertijd. Daarmee is de zomertijd eigenlijk de standaardtijd geworden en zou wintertijd wel bestaan, maar zomertijd dus niet.

    Zelf geen enkele last mee. Ik sta gewoon morgen voor de klok (die uit zichzelf omgaat) een uur eerder op en eet voor de klok een uur eerder. Het malle is dan wel dat de winkels voor mij een uur later open gaan en TV programma’s een uur later beginnen. Maar met de ruime openingstijden der winkels en vooral achteraf TV te kijken als het mij schikt (met de fraaie optie om dit soort flutberichten binnen een halve seconde door te spoelen) merk ik daar niets van.

  5. Emigrant zegt:

    Wintertijd beoordeel ik als neutraal; geen wonder ook, want dat is de standaardtijd. Zomertijd is gewoon een heerlijk geschenk, omdat het dan ’s avonds langer licht is. Biologie en besparing lijken me drogredenen.

  6. Nanos zegt:

    Mijn bioritme merkt niets van dat uurtje verschil. Maar van mij mogen ze de wissel afschaffen en altijd de zomertijd aanhouden. Dan is het ook in de winter ’s avonds langer licht (voor het idee dan wel, want uiteindelijk duurt de dag niet langer dan hij is).
    Altijd de standaardtijd? Liever niet, echt niet!

  7. Mack zegt:

    Ik denk dat die besparingen vroeger echt wel optraden, toen licht nog een belangrijk deel van je elektriciteitsrekening uitmaakte. Nu er de hele dag overal miljoenen computers en servers dag en nacht aanstaan, zal het niet meer zoveel uitmaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s