De komst van de thuiszorg

Het is misschien niet de meest gelukkige vergelijking, maar het beeld dat daardoor opgeroepen wordt, geeft wel treffend het gevoel weer dat zich sinds kort van mij meester heeft gemaakt. Want het heeft er veel van weg dat in een paar dagen tijd een externe macht bij mij in huis de touwtjes in handen heeft gekregen, als het ware een staatsgreep heeft verricht. Waartegen geen kruid is gewassen en waardoor ik mij bijna willoos geworden vind, terwijl ik met mijn volle verstand wel aktiviteiten verricht, maar eerder op aangeven van anderen dan dat ik daartoe nog zelf de aanzet geef. Ik loop mijzelf achterna in een hogere versnelling dan ik ooit in betere tijden zou hebben gedaan. Van hot naar haar vlieg ik zonder dat daar nog een eigen plan aan ten grondslag ligt. Zo voelt het tenminste en zo onderga ik de beweging die mij en mijn huis in bezit heeft genomen. Overigens alleen maar met de beste bedoelingen en zelfs met mijn medeweten en op mijn verzoek. Maar onderschat de macht en de kracht van de thuiszorg niet als die in je eigen omgeving haar intrede heeft gedaan, begin ik steeds nadrukkelijker te merken. Want ze drukt op het lieve leventje dat wij met en ondanks alle sores tot dusverre plachten te lijden, heel duidelijk haar stempel als ze drie keer per dag verschijnt om zorgtaken ten behoeve van mijn vrouw te verrichten.

Omdat het niet meer anders kon, moest dat uit handen worden gegeven met alle gevolgen van dien. Zodat bijvoorbeeld zendingen met medicijnen een konkreet fenomeen werden waar ik tot dan nog nooit van had gehoord laat staan het aan den lijve had ondervonden. En wat te denken van de verrichting van verpleegkundige handelingen, van het bestaan waarvan ik nooit het flauwste vermoeden had gehad, om nog maar te zwijgen van alle hulpmiddelen die je dan ineens te dienste komen te staan? Een po-stoel, een glijlaken, een anti-decubitismatras, een papegaai, een looprek. Kortom, de wereld komt zo maar ineens op zijn kop te staan, de sfeer en de cultuur maken slagen van honderdtachtig graden als de thuiszorg haar intrede in je leven doet en haar helpende hand aanreikt en tegelijk een zicht biedt op een werkelijkheid welke je altijd gelukkig hebt kunnen ontlopen. Maar nu het eenmaal zover en onvermijdelijk is, blijkt die kennismaking voldoende verrassingen te bieden, met in hoofdzaak aangename die dat gevoel van overrompeling de betere bijsmaak verschaffen. Waardoor dat beeld, die indruk van een staatsgreep die de komst van de thuiszorg met zich bracht, dus wel bezijden de werkelijkheid is gelet op de kwaliteit van de zorg en de diensten die er tot dusverre aan ons werden geboden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De komst van de thuiszorg

  1. Laurent zegt:

    Ik hoop dat ze thuiszzorg bevalt, naar ik het zo lees grotendeels wel. Voor mijn moeder had ik destijds Zorggroep Beek, en die waren echt geweldig. Tot twee keer toe is de eigenaresse midden in de nacht naar mijn moeder gereden omdat die haar bed niet meer in kwam, terwijl dat helemaal niet onder de voorwaarden viel, dat tijdstip.

  2. Emigrant zegt:

    Bij mijn vader was het indertijd ook prima voor elkaar. Begrijp ik het goed, gaat de thuiszorg ook afgeschaft worden door deze fantastische regering?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s