Ook net(te) mensen (vervolg)

Bij tijd en wijle permitteer ik mij hier enige gemakzucht als mij een goede column uit Dagblad de Limburger als het ware in de schoot wordt geworpen. Vandaag was dat weer eens het geval omdat Gerard Kessels zich op zijn vaste plek op pagina 2 op vrijdagen weer eens te buiten mocht gaan aan het verwoorden van zijn stomme verwondering over een maatschappelijk verschijnsel, waar ik gisteren op deze plaats onder de titel ‘Ook net(te) mensen’ ook al, zij het via een andere invalshoek, aandacht aan schonk. Alleen Kessels deed dat nog eens dunnetjes en wel zo welluidend over in de volgende bewoordingen:

‘Jatten en inbreken horen langzamerhand net zo bij Nederland als grijze luchten en pindakaas. Met huisinbraken gaat het dezelfde kant op als met fietsendiefstallen: het wordt doodgewoon en heeft nauwelijks nog iets crimineels. Onze politie, altijd druk met reorganisaties en haperende portofoons, is goed in archiveren en administreren, maar niet in rechercheren. Nederlandse opsporingscijfers zijn internationaal gezien beschamend laag. De Haagse olifanten Opstelten en Teeven trompetteren in de media, maar baren muizen in de praktijk van alledag. Waar maak ik mij druk over? Iedereen went eraan. Een ramkraak op Rabobank of Kruidvat in het dorp wordt door de krant afgedaan met foto en onderschrift. Daarna hoor je er nooit meer over.

Huis-, tuin- en keukennieuws. En hoe lager de opsporingscijfers, hoe hoger het zelfvertrouwen van het tuig. NRC-columnist Frits Abrahams schreef er laatst over. Zijn schoonzoon werd ’s nachts wakker door brekend glas en het aangaan van het autoalarm. Hij maakte het raam open en zag twee onverlaten bij zijn auto. De een was bezig de navigatieapparatuur eruit te slopen, de ander liep waakzaam rond. Hij begon te schreeuwen dat ze weg moesten gaan, maar ze zetten hun criminele werk rustig voort. De handlanger riep hem, zonder hem verder aan te kijken, toe: “Ga toch slapen!” Abrahams: ‘Het klonk als een goedbedoeld advies en ook als een terloopse rechtvaardiging, alsof hij wilde zeggen: doe niet zo moeilijk, wij moeten even ons werk doen, maar we zijn zo weg.’

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ook net(te) mensen (vervolg)

  1. sjoerd zegt:

    Schering en inslag is het aan het worden en niemand doet er iets aan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s