Ook net(te) mensen

Dankzij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) dat een Deense antropologe, Marie Rosenkrantz Lindegaard (foto), er op uit stuurde om eens te kijken wat we nou het beste kunnen doen als we in een situatie komen te verkeren dat we s200_marie_rosenkrantz_lindegaardhet slachtoffer zijn of worden van een inbraak of overval, weten we nu gelukkig beter. Zij maakt helder wat we dan moeten doen om erger te voorkomen, als we dat zelf al niet wisten. Maar zij heeft het nog eens opgeschreven. En eerlijk gezegd vergaat je het lachen daarbij niet. Nee, haar hele advies werkt danig op de lachspieren. Althans op die van mij wel. Want het is volgens haar toch het verstandigste om de rode loper voor onverlaten uit te rollen. Je hoeft nog net niet met bloemen voor ze klaar te staan. Maar het kon best wel eens dienstig zijn om de daders bij hun actie zelfs verder te faciliteren bij het bemachtigen van hun buit. Er is niets mis mee om hen op hun wenken te bedienen en de weg te wijzen naar meer als dat helpt om het vege lijf te redden. Honkbalknuppels, gillen, schreeuwen of het drukken op een alarmknop werkt helemaal averechts omdat het de daders verstoort in hun focus.

Dwarsbomen van het behoud van die focus kan dus geweld in de hand werken en moet daarom ontraden worden, zoals het ook niet raadzaam is om overvallers of inbrekers te filmen of te fotograferen. Zij ervaren dit als zeer bedreigend, wat voor slachtoffers ongunstig kan uitpakken in die zin dat het ook weer geweld uitlokt. Waar de criminelen in principe toch wars van zijn gegeven het feit dat de onderzoekster bij hen in ruime mate de aanwezigheid van moreel besef aantrof. Waarmee zij logischerwijs uitkwam bij de konklusie dat ook zij net als hun slachtoffers net mensen zijn die even een ander spoor volgen, maar daar het beste niet in gehinderd konden worden om erger, dat wil zeggen geweld ten opzichte van de slachtoffers te voorkomen. Nou, als we aan zo’n doorwrocht en tegelijk wetenschappelijk advies al niet iets hebben, dan weten we in ieder geval nu wel zeker dat wat je van ver haalt, bijvoorbeeld uit Denemarken, heel lekker is, zonder dat het ook nog naar meer hoeft te smaken. Omdat wij ook niet op ons hoofd zijn gevallen om dit te kunnen bedenken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ook net(te) mensen

  1. sjoerd zegt:

    Goh, dan kun je de inboedel beter alvast aan de straat zetten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s