Klad in de postbezorging

Natuurlijk is het geen wereldnieuws en zelfs nog geen druppel op een gloeiende plaat. Althans niet op het eerste gezicht, omdat het over een aantal incidenten op regionale schaal gaat. Maar als die hele reeks symptomatisch is voor heel Nederland, dan zou er zo maar ineens sprake kunnen zijn van een probleem dat werkelijke bizarre proporties heeft, dat ook nog eens iedereen op enig moment zou kunnen treffen. Terwijl het nu in feite wordt afgedaan als een voorval dat passeert en eigenlijk verder niets voorstelt, tenzij het je dus overkomt. Want je moet er toch niet aan denken dat de correspondentie van de Belastingdienst je niet bereikt, niet bezorgd wordt en dus compleet de mist in gaat. Dan wordt het ineens een heel ander verhaal, waar je als slachtoffer wel anders bij gaat piepen. En zoals al gezegd gaat het niet meer om een zeldzaamheid, maar begint het in de onderste helft van Limburg zowaar schering en inslag te worden dat verzonden post verdwijnt dan wel niet bezorgd wordt, wat de volgende incidenten gedurende de afgelopen twaalf maanden laten zien. In november 2012 werden bijvoorbeeld in Schin op Geul twee volle postzakken gestolen. In februari van dit jaar wordt een bezorger uit Simpelveld ontslagen nadat hij twee weken geen post heeft bezorgd en in zijn garage zes volle zakken onbestelde post worden gevonden.

In juli verbrandt een postbezorger in Swalmen post van honderden gedupeerden, waarna in augustus in de Roermondse wijk Maasniel vijfhonderd poststukken worden verstopt. In de maanden september en oktober wordt het in Merkelbeek nog eens dunnetjes overgedaan als daar drie weken achtereen post niet wordt bezorgd maar in de vrije natuur, in de Schinveldse bossen wordt gedumpt. En zoals gezegd, spelen deze gevallen zich nog maar in een klein stukje Nederland af. Maar het lijkt allesbehalve uitgesloten dat het elders met de postbezorging net zo mis is, dat daar ook zo de klad in is gekomen. Want van toeval of een incident is hier dus zeker geen sprake meer. Er is duidelijk meer aan de hand. Met een oorzaak die vermoedelijk te herleiden is tot beleid van de betreffende postbedrijven, die het in de concurrentieslag op de vrijgegeven postmarkt waarschijnlijk niet meer zo nauw nemen met de werving van hun medewerkers, dus nauwelijks nog zullen toetsen op kwaliteit en motivatie, want voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Als er maar handjes en benen zijn tegen de laagst mogelijke kosten. Waarvan je dan ook weinig meer kunt verwachten en dus grotere bedrijfsrisico’s loopt, zo groot dat daarmee zelfs de marktpositie en reputatie op het spel kunnen komen te staan en goedkoop per saldo duurkoop zal blijken te zijn, met name als het om arbeidskrachten gaat.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Klad in de postbezorging

  1. Emigrant zegt:

    Heel lang gleden, in onze jeugd dus, werden postbezorgers gescreend op karakter en foute contacten. Als ze werden aangenomen waren ze ambtenaar.

  2. sjoerd zegt:

    Tsja, dat het zover heeft moeten komen vind ik nog veel erger. Bij bedrijven is het ook alleen nog maar lean en mean.

  3. pjotr zegt:

    Een van de gevolgen is ook, dat de post vaak nog voor een deel uit de brievenbus steekt, zodat een kwaadwillende voorbijganger hem mee kan nemen of een forse regenbui de brieven doorweekt, zodat ze nauwelijks nog te lezen zijn. En dan nog de verkeerd bezorgde post voor iemand elders in de straat of iemand met hetzelfde huisnummer in een andere straat. Veel slordigheden, die mijns inziens vroeger nauwelijks voorkwamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s