Tolerantie op zijn Hollands

We hebben in Nederland een onnoemelijk grote mond over alle mogelijke vormen van discriminatie waar ook ter wereld. We weten haarfijn waar welke minderheidsgroepen in het gedrang zitten en te lijden hebben van intolerantie. Niemand die onze kennis van dit onrecht in de wereld evenaart. Waardoor de vraag meer dan gerechtvaardigd is hoe het eigenlijk met onze eigen verdraagzaamheid gesteld is. Kennen wij in onze polder minderheidsgroepen die een tweederangsstatus hebben? Zijn er burgers of groepen burgers die zich min of meer achtergesteld kunnen voelen. Niet omdat dat uit een wet of regeling voortvloeit, maar veel meer een gevolg is van een houding die jegens hen wordt ingenomen. En dan gaat het nog niet eens om zichtbaar discriminatoir gedrag als wel om die zogenaamde tolerantie die iedereen zegt te bezitten, maar die in feite zoveel als desinteresse is en te maken heeft met de behoefte om vooral geen poppenkast aan het hoofd te hebben. Omdat anders immers lastig is en afwijkendheid schrijnt en schuurt, waar mensen juist alles graag op rolletjes zien lopen en een zoet en kalm leven prefereren. Zodat men verkiest de andere ofwel de veilige kant op te kijken, oftewel weg te kijken, dat wil zeggen naar die kant waar geen problemen te verwachten zijn en waar het leven loopt zoals het loopt.

Voor die rust, die daar heerst, kunnen minderheden dus nooit zorgen omdat zij anders dan het gros, dan de grootste gemene deler, zijn, dus garant staan voor het ongemak dat meerderheden angstvallig zullen vermijden, daarvan zoals gezegd wegkijken, en daar dan toch de naam verdraagzaamheid aan geven, terwijl er slechts sprake is van desinteresse en niet weten, en eigenlijk zoiets als het verlangen om vooral met rust gelaten te worden. Waardoor je er als minderheid de facto bij hangt, er niet bij hoort, geduld wordt, maar vooral niet meer dan dat, omdat het nu eenmaal niet anders kan. Maar om dat verdraagzaamheid te noemen en in dezelfde adem ervan te reppen dat wij niet discrimineren, lijkt zoveel als hypocrisie. En de vraag voor de zekerheid en ter bevestiging stellen, is zoveel als het antwoord krijgen van de Roma, de homosexuelen, de woonwagenbewoners, de Polen, Bulgaren, Roemenen, allochtonen, asielzoekers, kleurlingen, Joden, hoofddoekdraagsters, staatkundig – gereformeerden, pedofielen, hoeren, AOW-ers, Limburgers, zwaarlijvigen, verslaafden, expats, tattoodragers, alcoholisten, daklozen, rokers, die bij elkaar nog een minderheid zijn van alle minderheden die wij in Nederland kennen en die wij zeggen te tolereren, maar die we dus even goed discrimineren met het enkel en alleen noemen van hun naam. Omdat daar altijd een houding en een gedrag bij past, waaruit als vanzelf een onderscheid moet voortvloeien.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Tolerantie op zijn Hollands

 1. sjoerd zegt:

  Zo krijgt een zigeuner schnitzel toch een rare bijsmaak…

 2. Mack zegt:

  Je zou bijna gaan denken dat er hier een Arisch ras in de meerderheid is.

 3. math zegt:

  Noem mij een socialer en verdraagzamer land op deze planeet, waar evenveel mensen of meer per vierkante kilometer wonen. Alles heeft meerdere kanten, zo ook deze Rubiks kubus van de tolerantie. Natuurlijk kan alles beter. Iedere godsdienstige is per definitie onverdraagzaam.

 4. Mack zegt:

  Ik ben zelf behoorlijk tolerant, maar het kent zijn grenzen. Dat komt omdat ik ook maar een mens ben, niet omdat ik heel goed grenzen kan stellen. Gisteren hadden we hier een zieke jonge egel, die werd om 10 uur ’s avonds nog opgehaald door de dierenbescherming. Zo’n verkeerd land is dit nog niet.

 5. Emigrant zegt:

  @Mack: En als je zelf ziek was geweest, of je kind? Dan had je de volgende dag naar het spreekuur van de huisarts gemogen. Daar is toch iets verkeerds aan.

 6. Ximaar zegt:

  Zelf heb ik flink wat ervaringen in andere landen en wat dat betreft is het hier zeker niet beroerd. Zwiterland, China en de USA hebben inwoners die in het algemeen stukken intoleranter zijn. Mijn neef (doorsnee kaaskop) is met zijn Zwitserse vrouw na 10 jaar naar NL gevlucht. Zij kreeg en krijgt hier veel meer kansen dan hij ooit in Zwitserland als niet-Zwitser zou hebben gekregen. Inmiddels wonen ze ruim 10 jaar in NL en beide zijn veel positiever over NL dan over Zwitserland. Maar ik ken ook de discriminatie van oudere Chinezen die alles met grote neuzen (Britten, en ook NL’ers) en met baardgroei inferieur vinden. Er is daar natuurlijk ook positieve discriminatie waar ik dan weer een voordeel aan had. Zij zien lange gezichten als schoonheidsideaal.

  Misschien is het wel zo dat de oudere hulpbehoevende medemens het meeste wordt gediscrimineerd. Als je iets minder kan, bijvoorbeeld wat meer vergeet of slecht ter been bent, dan beginnen veel mensen kinderachtig tegen je te praten of nog erger in de ‘wij’-vorm.

  (Limburgers ontloop ik natuurlijk wel. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s