Een prijs voor ‘Gijp’

Het ligt voor de hand om nogal neerbuigend te doen over de toekenning van de NS Publieksprijs aan het boek ‘Gijp’. Want waar gaat dat ten slotte over? Over een gewezen profvoetballer die zich in het vervolg van zijn leven ontwikkeld heeft tot een beroepspraatjesmaker in televisie-programma’s en daarin meer succes oogstte dan als buitenspeler op de grasmat. Zijn dolle pret en ranzige verhalen bleken zo aan te slaan bij een breed publiek van voetballiefhebbers dat ze wel opgetekend en vastgelegd moesten worden in een boek, met name omdat dat commercieel wel zo aantrekkelijk leek. Wat een schot in de roos is gebleken gelet op de kolossale oplagen die het wist te bereiken om vervolgens ook de NS Publieksprijs in de wacht te slepen waardoor het gekroond werd tot Boek van het Jaar 2013 en daarmee opvolger werd van ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heyden. ‘Gijp’ had een slechter gezelschap kunnen krijgen, hoewel het de vraag is of alle in dat boek vergaarde platvloersheid wel die plaats en die titel verdiende. Maar als de norm is dat de meeste stemmen gelden en dat de meerderheid altijd gelijk heeft, ben je volledig uitgepraat, zeker als de ernst van de procedure in acht wordt genomen welke werd gevolgd om tot deze toekenning te komen. Want die liegt er waarachtig niet om zoals de gedachten daarachter en de doelstellingen die erbij horen, bepaald hoog gestemd genoemd mogen worden

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de daaraan verbonden eretitel Boek van het Jaar heeft namelijk tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke boekvoorkeur, om zo de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten. Het boek dat de meeste stemmen vergaart, mag zich voortaan Boek van het Jaar noemen. Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes boeken. Het publiek kan stemmen op een van deze zes boeken. Of op een persoonlijke favoriet naar keuze, zolang deze maar oorspronkelijk Nederlandstalig is. Sinds 2006 speelt een Kernjury een rol bij het kiezen van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek. De leden van de Kernjury krijgen de zes genomineerde boeken om te lezen en ze onderbouwen hun stem met een korte toelichting. De resultaten van de Kernjury en de bevindingen van het Nederlandse publiek bepalen samen welk boek zich Boek van het Jaar mag noemen. De Kernjury bestaat uit 300 leden die samen een afspiegeling vormen van het Nederlandse lezerspubliek en die zich voor dat jurylidmaatschap via de website van de NS Publieksprijs hebben aangemeld. Waar al met al dus geen woord Spaans bij is, zo gedegen en bijna hoog gestemd als de hele aanpak is. Wat bij mij het gevoel niet weg neemt dat de toekenning van deze NS Publieksprijs aan dit boek ‘Gijp’ als een tang op een varken slaat, zonder dat ik naar een predikaat als elitair solliciteer. Want het lezend publiek heeft immers met meerderheid van stemmen gesproken…..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een prijs voor ‘Gijp’

  1. Mack zegt:

    Komisch geschreven. Maar wat moet je nu met zo’n prijs? Het is toch gewoon een soort hitparade? Als John de Mol zich hiermee gaat bemoeien bepaalt hij elk jaar wie de prijs krijgt. Zo’n prijs moet ook niet gesponsord worden, dan krijg je dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s