Weergoden en hun profeten

Vandaag had ik weer eens zo’n typisch gevoel van achter het net gevist te hebben en buiten de boot te zijn gevallen. Want als half Nederland op een zondag als deze toch half verzuipt, dan mag gerust de meest toepasselijke beeldspraak worden gebruikt, als dat namelijk zo voelde. We stonden er hier in het Zuiden bij en keken ernaar maar het ging allemaal mooi aan onze neus voorbij, dat stukje heldendom gecombineerd met een beetje slachtofferschap dat dat erbij geweest zijn, het meegemaakt hebben, er middenin gezeten hebben tot zo’n gevleugelde en triomfantelijke ervaring maakt. Zal ik er maar rond voor uitkomen dat ik stiekemweg toch strontjaloers ben geweest op al die Westerlingen die op zo’n verloren zondag als deze was, weer eens een echte zondvloed hebben mee mogen maken? Als het ware in het oog van de storm, dus met hun neus er bovenop hebben gezeten, dus getuige konden zijn van zo’n natuurverschijnsel, 80 millimeter regen, dat je één keer in de drie, vier jaar meemaakt.

Waarbij je verder alle ondergelopen kelders en tunnels en het hoog water in de straten op de koop toe neemt, hoogstens ziet als dat extraatje waarmee je dankzij gemaakte foto’s goede sier kunt maken op Facebook, omdat daaruit blijkt dat je er bij bent geweest. Als dat niet het goede gevoel geeft en bovendien al die omstanders en lezers de ogen uitsteekt, omdat zij er niet bij konden zijn en niet die unieke ervaring mochten ondergaan, dan weet ik het dus echt niet meer. Juist omdat ik al zo lang op zo’n gelegenheid, zo’n buitenkans zit te vlassen. Maar ze worden mij hier in Limburg blijkbaar niet gegund door die Hollandse meteorologen die alle stortbuien via hun computeranimaties langs mijn neus manoevreren. Moet ik mij dan toch maar verlaten en mijn hoop vestigen op de weerman van L1 die ons hier vast ook wel eens wat noodweer gunt? Waarbij ik dan wel hoop dat hij de donder en bliksem buiten beschouwing laat, omdat ik daar nou ook weer niet op zit te wachten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Knipoog en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Weergoden en hun profeten

  1. sjoerd zegt:

    Ik zit anders niet te wachten op rampen…

  2. Ximaar zegt:

    Toevallig heb ik het een beetje bijgehouden via wunderground een internationale verzamelsite met alleen in Nederland al een paar honderd aangesloten meetstations. Alleen op Goeree-Hupsakee viel op een paar plekken meer dan 100 mm. Dat was dus erg lokaal. Bij Den Haag en Rotterdam kwam het niet verder dan 50mm en Amsterdam circa 35mm. Hier in Alkmaar zitten we nog onder de 20mm sinds vanochtend nul uur. Dat is zeker niet abnormaal.

    Wat er op Goeree vooral gebeurde was erg veel regen tussen vanochtend 7 en 9 uur. Daarna regende het meer gestaag zoals hier en dat tikt niet zo aan. Die code oranje was voor NH dan ook erg overdreven. Voor Zeeland en Zuidholland had ik hem alleen afgegeven voor de ochtend.

    Maar het is nog lang niet op. De bui is inmiddels wel gebroken waardoor we hier wat uren geen regen hebben. Maar de staart ligt nog boven Normandië en dat deel is zeer actief. De kans is ook groot dat die staart morgen over Limburg en de oostelijke provincies trekt en daar nog een mm of 50 loslaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s