Getapte vrijheid

Het lijkt langzamerhand onverbrekelijk verbonden met het modern leven, de wetenschap en ook het besef dat de overheid je telefoon aftapt, je gesprekken afluistert en exact op de hoogte is van je surf – en zoekgedrag op het wereldwijde web. Het praten over privacy en de bescherming ervan heeft veel weg van een achterhoedegevecht dat nog voorbehouden is aan wat nerds uit een vorig leven. Als je momenteel met je beide benen op de grond wil staan, dan weet je dat je bij iedere stap die je zet en bij elk geluid dat je maakt, een luistervink in de buurt hebt die hoort wat je zegt en over je schouders meekijkt. Dat is de wereld anno 2013 geworden. En wie zich daar nog tegen te weer wil stellen, plaats zich definitief daarbuiten. Geen beginnen aan om haar in haar tegendeel te doen verkeren waar het de grootmachten en hun inlichtingendiensten zijn die de richting van onze planeet en haar bewoners en nog het meest de bewegingsvrijheid van de individuen en de speelruimten van hun geesten bepalen. Waarbij het allang niet meer aan de orde is met welk doel deze controle plaats vindt omdat dat met het vorderen van de tijd steeds meer is vervaagd, dus daarmee een doel in zichzelf geworden. Met monsterlijke uitwassen tot gevolg. Zoals de aktiviteiten van het Amerikaanse NSA dat het internetverkeer in Europa en op het Westelijk halfrond nagenoeg geheel onder kontrole heeft en kennis ervan bezit tot heel wat cijfers achter de komma.

En wie aanvankelijk had gedacht dat we met deze schrikbarende onthulling wel alles hadden gehad, is de laatste dagen bedrogen uitgekomen. Want allereerst werd bekend dat de Britse geheime dienst alle telefoon -, internet – en emailverkeer van de EU – instanties in Brussel alsook van het NAVO – apparaat aftapte en de aldus verkregen gegevens ook doorspeelde naar de Amerikaanse CIA en FBI. Wat duidelijk maakte dat je het kennelijk van je vrienden moet hebben en dat al te goed inderdaad buurmans gek is in deze omgeving. En nu is als klap op de vuurpijl bekend geworden dat de Russen al hun expertise die ze tijdens de Koude Oorlog verworven hadden, weer netjes hebben opgelapt en in zullen zetten om de communicatie van sporters en bezoekers tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji op de voet te volgen en te controleren. Met opnieuw een niet nader gedefinieerd doel. Zodat we het ermaar op zullen houden dat er afgetapt wordt om af te tappen en omdat je dat als grote mogendheid nu eenmaal aan je stand verplicht bent in deze 21e eeuw, waarin de enkeling en diens levenssfeer klaarblijkelijk niet meer tellen, hoogstens de illusie daarvan, die hem graag gegund wordt als overheden en hun inlichtingendiensten maar echt hun vrijheden behouden. Waarbij diezelfde overheid zich tegelijkertijd weliswaar op afstand zegt te hebben geplaatst, maar des te meer lijntjes heeft naar de burger die dus niet moet denken dat hij uit het oog is verloren. Want naar zijn vrijheid kan hij voorgoed blijven fluiten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Getapte vrijheid

  1. Margo zegt:

    Die Winterspelen in Sotchi moesten we maar even boycotten dacht ik zo.

  2. Emigrant zegt:

    Helemaal mee eens Margo, evenals het voetbal in Qatar, maar dat zal niet gebeuren, dat begrijp je ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s