Met de monarchie als staatsvorm is het lastig om ons land een bananenrepubliek te noemen, hoewel het er wel steeds meer de kenmerken van begint te vertonen. Misschien is een appeltjes-van-oranje-koninkrijk een betere benaming die dan tegelijk geleend kan worden door al die landen die ook een koning als staatshoofd hebben en waar het evenmin nauw wordt genomen met de moraal op sociaal-economisch gebied zolang als het maar schuift en geld binnen brengt. Want als alle mitsen en maren van onze economische filosofie en het daaruit voortvloeiend ondernemersgedrag op een rij worden gezet, dan lijkt Nederland zich aardig ontwikkeld te hebben tot een standaard, waar andere koninkrijken zich wat graag naar zouden willen richten. Het niet al te nauw nemen met de internationale mores en wetten, of liever gezegd het ruim en royaal interpreteren van de grenzen ervan, blijkt zo maar te lonen en aardig wat geld in het laadje te brengen. Je moet je alleen nergens voor willen schamen en frank en vrij de wereld in blijven kijken alsof de naam haas is. Iets waar wij Nederlanders bedreven in zijn en waardoor wij bij Jan en Alleman zo goed in de markt liggen met ons fiscaal regiem dat ons meer brievenbusfirma’s met herkomst van over de hele wereld heeft opgeleverd dan dat wij met Nederlrlanders bij elkaar zijn. Waardoor wij The Stones hier regelmatig over de vloer hebben en meer van die types die exact weten waar Abraham de mosterd haalt.
In Nederland dus, met zijn voor buitenlanders zo uitermate sympathieke belastingwetgeving, die ons tot de gelijke maakt van de Maagdeneilanden, om maar een illuster voorbeeld te noemen. Voor dubieus zaken doen moet je dus bepaald bij ons zijn, met de Amsterdamse Zuidas als het centraal station voor alle mogelijke duistere transacties. En dat natuurlijk koninklijk goedgekeurd, want voorzien van de handtekening van Oranje. Waarmee meteen de hele kapitalistische beer los is en de menselijke arbeid terug bij af, want niet anders bedoeld kan zijn dan om er grof geld mee te verdienen. Dus met een maximum aan productie tegen een minimum aan kosten. Jammer daarom dat de slavernij is afgeschaft, hoewel wij er nog het langst het voordeel van hebben weten te plukken en nu dus in de beste traditie ervan weer niet te beroerd zijn om de goedkoopst mogelijke Oost – en Zuid-Europeanen in onze arbeidsmarkt te introduceren. Die de taal immers niet spreken en die je gemakkelijk wat wijs kunt maken. Dat weet men allang in de tuinbouw, in het transport en nu ook in de wegenbouw, waar dezelfde praktijken op grote schaal worden gebezigd bij de werkzaamheden rond de ondertunneling van de A2 in Maastricht. Wat laat zien dat ook voor ondernemend Nederland eerst de euro’s komen en dan de moraal, met de koninklijke goedkeuring, die eraan gehecht pleegt te worden in ons appeltjes-van-oranje-koninkrijk. Want waarom zouden de Oranjes hun afkomst en hun geschiedenis verloochenen, die op deze wijze al in 1815 met Willem I begon?
We blijven Hollanders toch….
Ik begin zo langzamerhand mijn twijfels te krijgen of de EU wel zo’n goed idee was. Er stroomt heel wat van onze koopkracht richting oostblok. En je kunt toch zo langzamerhand niet meer volhouden dat wij overvloed hebben.
Ik zou toch eens toch eens langs wat schappen bij Albert Heijn lopen om de vraag of wij al of geen overvloed hebben, beantwoord te krijgen.
Onzin. Ja als je in ingeblikte etenswaren denkt wel, maar ja, waar hebben ze dat niet tegenwoordig. Maar het gewone leven wordt steeds moeilijker te betalen en elk jaar verdwijnen er voorzieningen die eerdere generaties nog wel hadden.
Ik blijf het proberen. Vergelijk onze keuzemogelijkheden eens met dat waaruit de gemiddelde Keniaan te kiezen heeft. En dan laat ik het niveau van sociale voorzieninge nog maar buiten beschouwing, ondanks dat we daarop de afgelopen twintig jaar fors hebben moeten inleveren.
Ja, zo kun je het bekijken natuurlijk. Maar het zou toch ook niet helemaal goed komen als wij pas mochten klagen als we op het niveau van de gemiddelde Keniaan kwamen? Hoewel ze daar tegenwoordig ook met mobieltjes rondlopen natuurlijk.
Dat was ik dus. Weer een transporteur failliet, kapot geconcurreerd door Oost Europa
@ Mack:
Mag ik het wat anders formuleren? De problemen die wij zeggen te hebben zijn over het algemeen luxe – problemen en hebben voor het merendeel weinig met de strijd om het bestaan te maken. Overeenkomstig de piramide van Maslow zijn onze sores meer van een emotionele aard, terwijl men in de Derde Wereld en daaromtrent met de problemen toch een paar niveaus lager op die piramide verblijft.
Eens. Maar ook niet. Je kunt de problemen van de minder bedeelden hier toch niet simpel afdoen door te zeggen dat het luxeproblemen zijn.
Nou, wat je hier bij de voedselbank krijgt, zal niet te koop zijn bij de plaatselijke Albert Heijn ergens in Malawi of Burkina Fasso.
Nog steeds eens. Maar is het niet veel vernederender om hier naar de voedselbank te moeten dan om daar met het hele dorp uit een pot te moeten eten? Met jouw kijk hierop zouden we de linkse partijen haast kunnen opheffen. Want je kunt bij de voedselbank terecht, dus wat zeur je nou?
Zowel het een als het ander is wat mij betreft problematisch. Ik probeer alleen een en ander in perspectief te plaatsen. Vandaar dat ik Maslov er even bij haalde.
Ik las het verhaal van een Nederlander in een concentratiekamp die beschreef hoe hij op een bepaald moment volmaakt gelukkig was daar. Wat voor mij duidelijk maakte dat gedeelde smart halve smart is. Dat spreekwoord moet niet onderschat worden.
Jammer dat het moeilijk lijkt om jouw redenatie op haar werkelijke merites te beoordelen. De pyramide van Maslov is inderdaad een forse zet ter staving en verheldering van je analyse in de juiste richting. Zo wordt de strekking van je betoog , althans door bespiegelaar geheel en al onderschreven en zal velen, die niet in de ziel van het volk durven te kijken, pijn doen..