Rumoer rond een proefverlof

Zonder dat het verder ook maar iets te betekenen heeft, want vanuit politiek oogpunt bezien een volledig gedateerde kwestie is, wordt er door populistisch en rechts Nederland een nieuwe rel aangeblazen, die gedoemd is om op dood spoor te eindigen dan wel als een nachtkaars uit te gaan. En natuurlijk is de naam van Volkert van der Graaf daarbij opnieuw in het geding. Op wie anders zou dat al elf jaar gefrustreerde deel van Nederland nog als door een wesp gestoken kunnen reageren? Precies. Met als gevolg dat het enkele vooruitzicht van een proefverlof voor de moordenaar van Pim Fortuyn dus tot commotie moet leiden, terwijl er in feite niets aan de hand is omdat deze man zoals iedere gedetineerde wordt behandeld en dus vooruitlopend op het einde van zijn gevangenisstraf een proefverlof aangeboden krijgt om te resocializeren, om al te kunnen wennen aan zijn aanstaande terugkeer in de maatschappij. Want daar komt het in 2014 onherroepelijk van. Maar omdat van der Graaf Pim, hun icoon, iets heeft aangedaan gelden er wat betreft rechts Nederland opeens heel andere regels en wetten en wordt wat normaliter op elke gedetineerde wordt toegepast, plotseling niet meer van kracht verklaard.

In wat hun zoveelste finest hour is, waarvoor ze al die jaren Volkert van der G. dankbaar zouden moeten zijn, krijgen voormalige LPF’ers in gezelschap van nieuwe populistische grootheden de ongedachte kans om met hun troebele gedachtengoed opnieuw in de bus te blazen en de publiciteit te zoeken en te halen. Vruchteloos overigens. Want, zoals gezegd, aan de vrijlating van hun zondebok en tegelijk hun excuus, helpt geen lieve moeder meer. Volgend jaar is Volkert van der G. weer vrij man ongeacht of dat proefverlof nu wel of niet verstrekt wordt. Wat dat betreft lijkt alle verzet daartegen nogal zinloos als het al niet een laatste oprisping is van al die politieke eendagsvliegen die in de LPF de mogelijkheid zagen om hun eigen politieke hemel te bestormen. Welke illusie van der Graaf hun dus gewelddadig ontnam. En dat, die frustratie dus, zou misschien wel de ware reden kunnen zijn van dat telkens terugkerend en bijna wanhopige rumoer als de naam van die Volkert weer valt in verband met een wijziging in zijn detentie. Met de zekerheid dat aan die zich alsmaar herhalende commotie dus volgend jaar echt een einde aan komt, tenzij alle voorziene maatschappelijke onrust zich samenbalt in het gemoed van die ene idioot die van der G. met gelijke munt wil betalen en dan zo evenaart. Mij zou het niet verbazen als dat dan gebeurt. Daar heb je geen koffiedik en theewater voor nodig. Of de overheid zou op tijd haar verantwoordelijkheid moeten nemen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rumoer rond een proefverlof

 1. Mack zegt:

  Hij is natuurlijk al zwaarder gestraft dan een ander omdat hij 17 jaar kreeg omdat hij toevallig een bekende vermoordde. Doe je een Deventer weduwe, dan krijg je 12 jaar. In die zin heb ik de gelijke behandeling nooit begrepen. Maar van der G. heeft inderdaad wel een probleem als hij vrijkomt. Omdat de aanhang van Fortuyn groter was dan die van de weduwe, is de kans ook groter dat daar een gek tussen zit die Jack Rubenstein gaat imiteren.

  • robschimmert zegt:

   En dat betekent dat de overheid hem maar niet zo op vrije voeten kan sturen zonder verder naar hem om te zien.

   • Mack zegt:

    Nee, dat kan inderdaad niet. Mensen zouden zich eens moeten neerleggen bij de rechtspraak. Ben je er het er helemaal niet mee eens, dat mag, dan moet je gaan stemmen op een partij die het er ook niet mee eens is. Niet dat ik om de persoon van der G. geef, maar dat eigen rechter gaan spelen gaat te ver. De tijden van prins Bernhard zijn voorbij.

  • Margo zegt:

   Jack Ruby heette de man, die de vermeende moordenaar van Kennedy, Oswald, doodschoot. Met daarmee de verdenking op zich ladend dat hij iets met de moord op Kennedy te maken zou kunnen hebben, en het beter vond als Oswald niet nader aan de tand gevoeld werd. Dat is nu een andere kwestie aangezien vdG veroordeeld is en als hij vrij komt zijn straf heeft uitgezeten.

 2. sjoerd zegt:

  Wellicht begint hij wel een eigen partij…

 3. Nanos zegt:

  De media zijn maar al te graag bereid figuren als die Sørensen de kans te geven het vuurtje aan te blazen. Er was bijna tien minuten aandacht voor het item in het 8-uurjournaal, en ik zag ook een aankondiging voor P&W hierover (voor mij aanleiding de uitzending van vanavond aan me voorbij te laten gaan). Het is echt teveel, veel teveel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s