Kans op een Haagse shutdown?

Het kon op geen beter moment gebeuren om als lichtend voorbeeld te dienen voor de Nederlandse politiek, waarin men ook maar al te graag een nummertje tot het bittere eind ten beste geeft om het eigen gelijk te bewijzen en te halen. Kijk maar eens naar alle geknoei en gestoei dat men zich op het Haagse Binnenhof permitteert in het kader van begrotingen en bezuinigingen. En dat allemaal omdat het landsbelang ermee zou worden gediend. Zoveel hoofden en zoveel zinnen, waarbij het hemd nader is dan de rok, dus het er vooral om gaat om met eventuele politieke eer te gaan strijken, waarbij de kiezer of achterban mazzel heeft als hij in de slipstream van dat behaalde gelijk mee mag liften. Dus vooral niet andersom en zeker geen overleg dat wordt gevoerd nadat het oor in het land te luister is gelegd. Want die last en ruggenspraak blijkt in de praktijk te hinderen in dat politieke debat dat daardoor vaker een eigen richting gaat en op de ontsporing af koerst. Welk serieuze gevaar bestaat als partijbelangen dogma´s worden en boven elke realiteit uitgetild worden. Zoals dus nu in extremis in de Verenigde Staten gebeurt, waar de radicale Republikeinen elk besef van wat done is en not done in het democratisch proces, zijn kwijt geraakt, want een land met haar overheidsapparaat lam leggen om een al drie jaar geleden aangenomen wet, ook nadat er tussentijds verkiezingen hebben plaats gevonden, teruggedraaid te krijgen.

Met hun weigering om de Amerikaanse begroting goed te keuren, tenzij een door hen zo verafschuwde wet wordt teruggedraaid of de invoering ervan wordt opgeschort, leggen die Republikeinen een land lam, gijzelen het en zijn zelfs niet te beroerd om chantagepraktijken daarbij te hanteren. Onverantwoordelijk en onvolwassen gedrag zijn nog de minste kwalificaties die zulk politiek handelen verdienen. Want hoe slecht kun je wel tegen je democratisch verlies als je jezelf verlaagt tot dit soort acties en praktijken? Hoewel dit dus een Amerikaans probleem is waar men in Washington verder maar een mouw aan moet zien te passen, kan het meteen als lichtend voorbeeld dienen voor al die politici in Den Haag die elkaar momenteel ook zo nodig in een wurggreep moeten houden omdat zij als enige het privilege menen te bezitten van het inzicht van wat goed is voor ons land en dat vermeende gelijk liefst ook met de hakken in het zand waar trachten te maken. Wat zou men er wijs aan doen om dat op enig moment te vergeten en op zoek te gaan naar een deel van dat gelijk als behorend tot het compromis dat toch altijd de drijvende kracht is van het democratisch proces waarlangs ons land toch verder moet. Dat men dat in Den Haag wil inzien, met die Amerikaanse nachtmerrie voor ogen. Dat wordt van het Binnenhof gevraagd, omdat we met zijn allen genoeg hebben van die scherpslijperij die ieders gelijk tot in den treure moet bewijzen en we al helemaal niet op een Haagse shutdown zitten te wachten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Kans op een Haagse shutdown?

 1. RadaR zegt:

  Je overdrijft lichtelijk, het betreft slechts “a partial shutdown”. Overigens zou ik met een politieke “shutdown” [ “shut up” is ook goed] alhier geen enkele moeite hebben.

  • robschimmert zegt:

   Allicht. Een verbond van SP en PVV vind ik ook een meer dan wenkend en tegelijk hilarisch perspectief ……De vooraankondiging van die verloving hebben we twee weken geleden al meegemaakt.

   • RadaR zegt:

    Leuke poging, maar die schuif ik ook maar onder de noemer “overdrijving”. Want ondanks het stijgen der jaren blijf ik aannemen, dat de verstandelijke vermogens nog aan de eisen voldoen. 😉

 2. sjoerd zegt:

  Gewoon even een aantal jaren geen kabinet… Wie weet. In Belgie ging dat ook goed.

 3. Mack zegt:

  Ik ben benieuwd hoe Obama dit gaat oplossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s