Prietpraat rond “Het puttertje”

Het publiciteitsoffensief dat ontketend is rond de verschijning van het nieuwe boek van Donna Tartt, “Het puttertje“, roept de nodige vragen op. Met wel als een van de meest dwingende die waarin de onafhankelijkheid van de media aan de orde wordt gesteld. Hoe ontvankelijk zijn recensenten en presentatoren voor de druk van de marketingafdelingen van uitgeverijen? Hoe sterk staan ze in hun schoenen om een werkelijk objectief oordeel te vellen over weer zo’n voor niets en niemendal ontvangen exemplaar? Gewoon vragen die bij je als kijker of lezer opkomen als je de gretigheid ziet waarmee “Het puttertje” een plaats wordt gegund in programma’s en kranten. Een geschenk uit de hemel voor de redacties die natuurlijk driftig op zoek zijn om minuten en katerns te vullen. Zoveel is er dus wel bekend bij de uitgeverijen die hun producten maar in de markt moeten zetten en dus driftig op zoek zijn naar die win-win-situaties, die immers de sleutel voor succes vormen in termen van marketing en sales. Vandaar dat ik maar al te zeer op mijn hoede ben nu ik links en rechts weer zoveel gejuich lees en zie over dit nieuwe boek van Donna 9789023484912Tartt. Skeptisch ben ik zelfs nadat mij bijna tien jaar geleden een zelfde kunstje was geflikt, naar achteraf bleek, toen haar tweede boek “De kleine vriend” ook in alle recensies de hemel in werd geschreven en ik dat dus ook grif kocht.

Waarna ik de deksel leiljk op de neus kreeg omdat het gewoon vies bleek tegen te vallen en in geen enkele verhouding stond tot haar eerste succes “De verborgen geschiedenis”, dat inderdaad lekker weg las, een page-turner van formaat was, maar uiteindelijk toch niet die literaire sensatie was zoals het lezend publiek in alle aanprijzingen via advertenties en kritieken werd voorgespiegeld. En nu lijkt datzelfde spel opnieuw herhaald te worden, vanuit de veronderstelling dat het geheugen van het grote en kopend publiek wel beperkt en selectief zal zijn, zodat men de campagne en de daarop volgende flop rond “De kleine vriend” wel vergeten zal zijn. Maar door mij dus niet. Zodat ik vooralsnog mijn gang naar de boekenwinkel voor de nieuwe van Donna Tartt niet zal maken. Ik wacht gewoon de volgende signalen af, die wat mij betreft van korter bij moeten komen, dus uit de mond van bekenden. Want die zijn voor mij echt betrouwbaar, omdat ik ze ken en omdat ze geen link hebben met een marktpartij, maar zo’n boek zonder last en ruggenspraak hebben gelezen en daar echt onafhankelijk een oordeel over hebben gevormd. Daar heb ik stukken meer aan dan aan alle partijdige en commerciële prietpraat rond en over “Het puttertje” die nu op mij wordt losgelaten en die mij dus niets over de artistieke en literaire betekenis ervan zegt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Prietpraat rond “Het puttertje”

  1. Margo zegt:

    En dan wacht ik wel op jouw recensie.

  2. Je hebt helemaal gelijk. Al jaren ben ik fan van Alice Munro maar haar boeken leen ik in de bibliotheek.De boekwinkel in mijn stad Utrecht gaat nu pas, nadat ze de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen heeft, haar boeken aanschaffen. Die winkel ligt te vol met boeken die aangeprezen zijn door Bekende Nederlanders ed. De dikke pil “de Kleine Vriend” kom ik regelmatig in veelvoud tegen in de tweedehands winkels. Massaal aangeschaft en massaal weer van de hand gedaan, het geld is echter al binnen. Massa=kassa toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s