Het tekort van Verbeek

Het ontslag van AZ – trainer Gert-Jan Verbeek is op zich niet het bewijs dat de voetbalwereld een samenstelsel is van raadselachtige en ongrijpbare processen. Een beetje kenner en liefhebber van die sport weet al langer dat dat zo is, zodat dit incident in feite de zoveelste bevestiging daarvan genoemd kan worden. Want wat elders niet of nooit wordt vertoond, krijgt men in de voetballerij met gemak klaar. Daar kun je zonder probleem op de keien komen te staan, ook al presteer je naar behoren en kun je zelfs verwijzen naar recente successen, zoals daar in het geval van Verbeek alleszins sprake van was. Want AZ behaalde onlangs als enige Nederlandse club een overwinning in het Europese voetbal. Wat echter het hele ontslag onbegrijpelijker en daarmee dramatischer maakt, is dat deze trainer zijn papieren kreeg een halve dag nadat zijn team de koploper in de vaderlandse Eredivisie had verslagen. Inderdaad, voor een normaal mens niet te bevatten en daarom juist mogelijk omdat het zijn beslag kreeg in die omgeving waar emotie en asociaal denken vaker de richtsnoer van bestuurlijk handelen zijn. Maar wat de kwestie des te pijnlijker maakte, was dat hier spectaculair een proces tot uitdrukking kwam in de vorm dus van dat ontslag, dat identieke kenmerken vertoonde met die van konflikten welke zich op zoveel plaatsen in onze samenleving, in het bedrijfs – en verenigingsleven om een paar voorbeelden te noemen, voordoen.

Alleen treden ze dan nauwelijks in de openbaarheid, om er niet minder dramatisch om te zijn als ze vaker ook nog eens beslecht worden bij een kantonrechter die een arbeidsrelatie beëindigt. Het gaat daarbij normaliter om de geschiedenis van de spanning tussen het individu en een groep, de tegenstelling daartussen welke gaandeweg krachten vrijmaakt die het individu dat naar eigen idee goed presteert en functioneert, volkomen blijken te vermalen. Omdat hij in zijn ambitie en ijver geen oog heeft voor processen die in werking treden in de werkelijkheid van de groep om hem heen, en het kontakt kwijt raakt met de dynamica van de groep en haar leden. Van wie belangen, gevoelens en denkbeelden meer en meer haaks gaan staan op die van die enkeling die zich daardoor alsmaar verder verwijdert van die groep, die wel essentieel onderdeel is van zijn funktioneren, maar waarop hij zijn aandacht en focus te veel blijkt te hebben verloren. Met als gevolg de totstandkoming van onderhuidse spanning jegens hem welke onvermijdelijk leidt tot de uitstoting van die eenling die dan de ontreddering nabij is en het totaal niet zal begrijpen omdat hij zijn werk toch altijd goed deed. Waarbij hij niet door heeft dat de kracht van het gelijk hebben niet opweegt tegen het gelijk krijgen. Welke vorm van vermoorde onschuld Gert – Jan Verbeek vandaag ook overduidelijk liet zien en daarmee bepaald niet de eerste was en zeker niet de laatste zal zijn geweest. Omdat het menselijk tekort zich hierin immers ook manifesteert.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het tekort van Verbeek

  1. sjoerd zegt:

    Heet is makkelijker om het individu te ontslaan, dan maar meteen de hele groep….

  2. sjoerd zegt:

    We maken ons gewoon op voor een nieuwe winter…. Brrrr

  3. Ximaar zegt:

    Dat Verbeek zo is was al bekend bij aanname. Zelf vond ik hem zeer geschikt voor AZ. Het is een echte eigenheimer, Van Gaal is dat bijvoorbeeld net zo. Probleem is waarschijnlijk dat de groep spelers steeds verjongd en dat daardoor de kloof tussen de spelers en de uitgesproken Verbeek langzaam toeneemt. Daarbij heeft AZ al jaren een zeer goedkope ploeg. Dat heeft als voordeel dat ze beter samenspelen, maar als nadeel dat er niet iemand is die tegen Verbeek in durft te gaan. Ze hebben hun grieven dan ook in het overleg met het bestuur geuit en die heeft de conclussie getrokken. Verbeek is al veel langer op de hoogte, maar is gewoon erg (prijzenswaardig) loyaal en brengt geen vuile was naar buiten. De kans is groot dat AZ dit besluit pas heeft genomen nadat ze al afspraken hebben met een opvolger en er zelfs al iets geregeld is voor Verbeek. Alleen kunnen ze dit soort afsoraken niet meteen wereldkundig maken bijvoorbeeld ivbm onderhandelingen. Daarmee lijkt het net alsof het zomaar uit de lucht komt vallen, maar blijkt over een maand dat het heel anders is verlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s