Utrechtse verhalen

Een drieluik van opmerkelijke verhalen kwam deze week uit Utrecht en de direkte omgeving ervan. Lees hieronder wat zich in de marge van het wereldnieuws zoal afspeelde in Utrecht, Leusden en met name Breukelen waar Kees de Tippelaar na honderd jaar nog altijd van zich doet spreken, op een leuke manier:

Basisschoolkinderen in Breukelen krijgen op 3 oktober al honderd jaar lang een gratis portie poffertjes in de gebakkraam in het dorp. De traktatie is bij testament vastgelegd door L.C. Dudok de Wit, beter bekend als Kees de Tippelaar, die in 1913 in het Utrechtse dorp overleed. Cornelis Dudok de Wit werd op 3 oktober 1843 geboren in Amsterdam in een rijk koopmansgeslacht. Hij bleef ongetrouwd en had geen kinderen. Hij bepaalde dat er na zijn overlijden uit zijn enorme vermogen een fonds moest worden opgericht om de kinderen in Breukelen te kunnen trakteren. Uit dat fonds wordt nog steeds onder andere de jaarlijkse poffertjesdag betaald.Dudok de Wit was zo rijk dat hij niet hoefde te werken. Maar hij zat bepaald niet stil, want hij was, zoals zijn bijnaam al zegt, een fervent wandelaar. Hij liep onder andere 3.560 kilometer over Java, tippelde naar Parijs en Wenen en dwars door de Verenigde Staten. Van zijn reizen nam hij voorwerpen mee, waarmee hij een museum voor Volkenkunde oprichtte op de door hem aangekochte buitenplaats Slangevecht in Breukelen. Hij richtte ook de Amsterdamse Hockey & Bandy Club op en organiseerde kinderspelen en sportwedstrijden in Breukelen. Het dorp herdenkt komende maand zijn honderdste sterfdag met tal van activiteiten. Er is onder andere een expositie en er verschijnt een boek.

In Leusden is zaterdagavond een man ten onrechte aangezien voor een inbreker. Het bleek te gaan om een vriend van de bewoonster die ongezien naar binnen wilde omdat de twee een geheime relatie hebben. Dat meldt de politie in de Utrechtse plaats. Een buurtbewoner zag de man het huis binnen sluipen en waarschuwde de politie over de ‘inbraak’. De politie kwam er al snel achter dat de bezoeker niet ongewenst was.

De 17-jarige Scholieren.com-blogger Hidde van Koningsveld uit Utrecht is in de race om burgemeester van Utrecht te worden. Van Koningsveld solliciteerde naar de functie van burgemeester van Utrecht na het zien van de vacature op Overheid.nl. Op Twitter plaatste hij een foto met daarbij de tekst “mijn brief is verstuurd, gemeentehuis here I come”. Op Scholieren.com schrijft Van Koningsveld zondagavond: “De liefde en passie voor mijn geboortestad deed mij beslissen te solliciteren. Om de stad en haar inwoners te dienen, om Utrechts unieke economische positie te handhaven, maar ook om te laten zien dat jongeren méér kunnen dan comazuipen en Project X-feesten organiseren”. De 17-jarige blogger schat zijn kansen niet hoog in, maar hoopt dat zijn sollicitatie serieus genomen wordt. “Ik moet het opnemen tegen bekende gezichten als Agnes Jongerius en Henk Westbroek. En ik blijf natuurlijk nog maar 17. Overigens vind ik mezelf daarmee niet te jong voor het burgemeesterschap. Levenservaring heeft niets met leeftijd te maken”, schrijft Van Koningsveld. De jonge kandidaat, die zichzelf de ’17-jarige bruggenbouwer’ noemt, hoopt juist vanwege zijn leeftijd verschil te kunnen maken. “Ik ben geen conservatieve partijdinosauriër maar progressief en jong. En ook niet onbelangrijk: ik kan nog minimaal acht ambtstermijnen mee tot mijn pensionering.”

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Utrechtse verhalen

  1. sjoerd zegt:

    Dag relatie…

  2. Mack zegt:

    Da’s wel een beetje tegenstrijdig in het verhaal van die burgemeester. Ik ben geen conservatieve partijdinosaurier maar ik kan nog minimaal acht termijnen mee tot mijn pensionering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s