IgNobelprijzen 2013 (1)

Ieder jaar worden aan de Harvard Universiteit alternatieve Nobelprijzen uitgereikt, als blijk van waardering voor lachwekkend, maar tegelijk toch interessant wetenschappelijk onderzoek, waarbij nut of relevantie er dus verder totaal niet toe doen. Een gelegenheid waar de Diederik Stapels en Mart Baxen van de wetenschappelijke wereld zich als een vis in het water zouden hebben moeten voelen. Dit jaar vond die feestelijke uitereiking voor de 23e keer plaats. Naar aanleiding daarvan zal de komende zeven dagen telkens zo’n bekroond onderzoek hier in het kort beschreven worden, onder andere om te laten zien dat wetenschap best amusant kan zijn, met vandaag als eerste de laureaat in het vakgebied psychologie:

Als mensen denken dat ze alcohol hebben gedronken, vinden ze zichzelf aantrekkelijker dan wanneer ze denken dat ze iets alcoholvrijs hebben gedronken. Tientallen Franse volwassenen kregen een cocktail te drinken met of zonder alcohol, waarover verteld werd (en dat was in de helft van de gevallen gelogen) dat er wel of geen alcohol in zat. Vervolgens moesten de deelnemers in een reclamefilmpje voor het drankje acteren, waarna ze hun eigen aantrekkelijkheid beoordeelden. Of mensen echt alcohol hadden gedronken maakte niet uit; alleen wat ze dachten te hebben gedronken, was van invloed op hun oordelen over zichzelf.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op IgNobelprijzen 2013 (1)

 1. math zegt:

  Placebo gevoelige mensen reageren dronken op alcoholvrije drank, wanneer ze overtuigd zijn dat ze alcohol drinken. Hun hersenen bestellen, verwachten, zien, ruiken, horen (ontkurken en inschenken) en proeven alcohol, waardoor ze uiteraard overtuigd zijn van de alcoholopname en reageren door de “dubbele” tong te laten praten en het evenwichtsorgaan aansturen tot wankelen.
  Middels een dubbelblinde gerandomiseerde placebo gecontroleerde steekproef kun je dat op je volgende verjaardagsfeestje uitproberen. Mensen met actieve spiegelneuronen, waardoor ze waarschijnlijk ook met veel empathie begaafd zijn, zal dat eerder overkomen, dan kille nuchtere kikkers.

 2. Mack zegt:

  Het is toch best interessante psychologie?

 3. sjoerd zegt:

  Goh, als dat zou kunnen stop ik meteen met een glas wijn te drinken en neem ik wel druivensap…….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s