Rood naast oranje-blanje-bleu

Dat de uitersten elkaar in de politiek kunnen vinden, werd afgelopen week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer weer eens duidelijk. En misschien was men aan beide kanten wel verbaasd om elkaar zo op dezelfde plek tegen te komen. Wat een van die partijen toch op zijn minst op zijn fatsoen moet trekken omdat ze beter had moeten weten na alle speurwerk welk zo toegewijd wordt verricht door de Antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Waarvan die groep laatst, na een PVV – demonstratie op zaterdag 21 september, een staaltje bij uitstek ten beste gaf. Want tot in detail gedocumenteerd en toegelicht aan de hand van foto’s toonde ze namelijk aan welke steun Wilders op die bijeenkomst had weten te mobiliseren. Alle rechts-extremistische en neo-nazistische splinters, die Nederland kent, bleken aanwezig en vertegenwoordigd. Voorpost, Stormfront en Blood and Honour, om maar een paar illustere voorbeelden te geven van die vergaarbakken van dat verdachte activisme. Met de Hitler-groet, swastika’s en de welbekende zwarte en bruine kleding maakten ze zich zichtbaar, maar toch nog het meest met hun vlagvertoon, met het zwaaien van de Prinsenvlag, dat oranje-blanje-bleu dat ook zo gekoesterd werd door de NSB en als symbool nu blijkbaar ook is geadopteerd door de PVV getuige het feit dat een aantal van haar Kamerleden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een speldje droeg met de betreffende, besmette vlag daarop.

Stormfront, de Nederlandse Volksunie en nog een paar van die extremistische splinters bleken dus school te hebben gemaakt en des te zichtbaarder ook, althans voor ieder nadrukkelijk waarneembaar. Redenen genoeg om daarvan afstand te houden zoals dat bijvoorbeeld de Vlaamse soortgenoten van Wilders cum suis is overkomen toen zij door de overige partijen de rug kregen toegekeerd en uit de politieke werkelijkheid werden gehouden doordat er rond hun gedachtengoed een consequent cordon sanitaire werd opgetrokken. Waarvoor je in Nederland niet moet zijn, hoewel daarvoor, zoals gezegd, eens te meer redenen te noemen zijn als bezien wordt in welk gezelschap de PVV zich bevindt dan wel dat opzoekt. Maar ook dat is bij lange na niet genoeg als het aan de SP en de Partij voor de Dieren ligt, weten we voor eens en voor altijd, nu zij er blijk van hebben gegeven voor hun politieke gewin ook Wilders en de zijnen en wat daar allemaal bij hoort, in hun nabijheid te dulden. Sterker nog, men was ‘bien étonné de se trouver ensemble’ en nog wel het meest dat hun rood niet met dat oranje-blanje-bleu bleek te vloeken. Waardoor men bij de SP en de PvdD vergat om in de hoek te gaan staan en zich aldaar plaatsvervangend te schamen voor zoveel onverholen opportunisme, dat door niemand zal worden vergeten. Want daar kan Emile Roemer dus absoluut van op aan.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rood naast oranje-blanje-bleu

 1. Mack zegt:

  Dit is het eerste logje over Wilders dat ik lees dat mij aan het denken zet. Als ze zich met neo-nazi’s inlaten wordt het toch wel eens tijd om de wekker te zetten.

  • robschimmert zegt:

   Ik kan je nog verder op het spoor zetten. Kijk maar eens op de website van de betreffende onderzoeksgroep, waar ze verslag doet van haar observaties tijdens de PVV – demonstratie op 21 september. Een link naar dat verslag vind je trouwens ook terug op de tijdlijn van mijn facebook-account. Daarvoor moet je circa twee, drie dagen daarop terug. Wat je daar treft zullen jou de haren ten berge doen rijzen.

   • Mack zegt:

    Gelezen. Ik zal het de komende tijd extra in de gaten houden. Ik ga niet de fout maken om een mening te vormen op basis van de website van een aartsvijand van Wilders, want logisch dat die hem in een kwaad daglicht willen plaatsen, maar die koerswijziging vind ik iets om in de gaten te houden.

 2. Laurent zegt:

  Ze hebben toch ook al toenadering gezocht tot het Vlaams Blok, dat eind jaren tachtig bij een herdenking op een SS-begraafplaats aanwezig was. En vier PVV-kamerleden droegen een speldje met de ‘Princenvlag’, erg favoriet bij de NSB. het is een stel crypro-nazi’s die niemand met een tang aan zou moeten willen raken.

  En alhoewel D66 mijn politieke steun vooral op sociaal-economisch terrein bepaald niet meer heeft, is Pechtold wel de enige die Wilders frontaal durft aan te vallen. Iets wat elke dagzou moeten gebeuren. Die vent moet terug het riool in waar hij uit gekropen is.

  Roemer heeft later wel bij Humberto Tan gezegd absoluut nooit met de PVV te gaan regeren, dat was wel weer een lichtpuntje.

 3. Ximaar zegt:

  Dat de PVV en SP elkaar vinden gebeurt vaker, denk daarbij aan de vorming van de EU als federaal land. En als je het op een punt met een ander eens bent, dan ben je het op een punt met een ander eens. Je moet dan niet zeggen ‘omdat Wilders het zegt zijn we toch maar tegen’.

  Dat de extremen elkaar vinden is overigens ook heel normaal. Het politieke landschap moet je niet in het platte vlak zien, maar als een bol, waar aan de achterzijde extreem links en extreem rechts elkaar raken.

  Overigens vind ik Wilders c.s. niet extreem rechts, maar extreem populistisch. Nu is elke partij of politicus een beetje populistisch, dat hoort bij het circus om stemmen te winnen. Maar Wilders gaat daar veel te ver in. Daarbij vind ik het nog steeds geen democratische partij omdat Wilders het enige lid is en hij geen andere leden accepteert. Ik snap werkelijk niet dat de rechter zoiets toelaat. Wilders zou ik dan ook helemaal niet aanvallen op zijn standpunten, maar eerst maar eens bij de rechter aanklagen als democratie-ondermijnend.

  • Laurent zegt:

   Dat komt omdat de politieke partij geen staatsrechtelijke grondslag heeft. In principe bestaat het parlement uit 150 individuele kamerleden, waar eind negentiende eeuw ten gevolge van blokvorming partijen uit ontstaan zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s