Over de grens – Eben Emael

001De plaats die deze keer aan bod komt in de reeks van grenspassages, kan gerust aangemerkt worden als een van de meest markante plekken in de buurt van de Nederlands-Belgische grens. Het is het fort Eben Emael, dat direkt achter de Pietersberg ligt, aan de andere zijde van het begin van het Albertkanaal, juist op het punt waar deze zich aftakt van de Maas. De plaats annex versterking ligt op nog geen drie kilometer van Maastricht en is het begin van het Franstalig gedeelte van België. Het dankt vooral zijn bekendheid aan het feit dat het in 1940 nog een belangrijke rol speelde in de verdediging van het Belgische en Franse grondgebied.

Eben_Emael_Eben-ezer_frontfoto926402121001202446

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Over de grens – Eben Emael

  1. Sjoerd zegt:

    Ik ben het absoluut niet met je eens. Het had een rol moeten spelen in die verdediging… Het was echter compleet hopeloos en het ging zonder slag of stoot ten onder. Na 15 minuten was het pleit beslecht..

    • robschimmert zegt:

      Ik heb het niet correct, wat overhaast geformuleerd, want het ging niet zozeer om een feitelijk belangrijke rol als wel om de betekenis die aan dat fort werd toegedicht in het kader van de strategie om het Belgisch en Frans grondgebied te verdedigen. Wat net zo’n misvatting de facto was als het Nederlands idee dat wij met ons leger ook onze landsgrenzen wel konden verdedigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s