Bondgenoten en eigenheimers

De wegen van vakbonden worden steeds ondoorgrondelijker. Niet dat het eerder of ooit bolwerken van transparantie zijn geweest, bevolkt als ze eeuwig en altijd werden door bestuurders die zonder uitzondering dongen naar het predikaat van eigenheimer. Dat kader dat tegen alle verdrukking in en met of zonder petjes of hesjes de eigen weg koos in de richting van de behartiging van de belangen van de leden, waarbij zoiets als een algemeen belang nooit tot een afweging kon behoren, omdat dat alleen maar afleidde en de koers van de bond verstoorde. Als dat al niet het overheersend beeld was en is van het handelen van vakbonden, dan heeft dat de afgelopen week in ieder geval opnieuw een stevige impuls ontvangen. Met als hoofdtoon uiteraard de actie die omwille van de actie gevoerd wordt zonder dat het er verder nog toe doet of daarmee andere belangen worden gefrustreerd. Want de kip zonder kop en de blik op oneindig lijken bij de vakorganisaties slechts de richting te kunnen bepalen, moet de konklusie van een neutrale buitenstaander wel luiden na de stakingsactie van FNV Bondgenoten om een betere metaal-cao te kunnen realiseren. Niet dat dat stakingsmiddel ongeoorloofd is. Natuurlijk mag dat ingezet worden, maar dan wel graag met verstand en gevoel voor verhoudingen die soms wel eens heel delicaat kunnen zijn.

Waardoor er al snel als een olifant door de porseleinkast lijkt te worden gelopen als het werk gewoon zonder na te denken neergelegd wordt. Zoals afgelopen vrijdag bij Nedcar in Born waar de plaatselijke vakbondsbestuurder zijn verstand kennelijk volledig was verloren en de hele crew die ter plekke bezig was om de BMW – productielijn te implementeren tot actie opriep. Volkomen de weg kwijt en al die medewerkers die aan die oproep gehoor gaven, precies zo. Omdat ze blijkbaar vergeten waren dat ze nog geen jaar geleden op straat dreigden te komen te staan, maar dat toen VDL uit Eindhoven en BMW de helpende hand toe staken door Nedcar in leven te houden met de belofte dat in Born Mini’s gefabriceerd zouden gaan worden. Een belofte die werd gedaan, met name door de Zuidduitsers, omdat men gecharmeerd was van de arbeidsrust die in Nederland zou heersen. Wat daarvan waar was, werd men bij BMW vorige week gewaar dankzij FNV Bondgenoten welke natuurlijk een eigen agenda en een unieke interpretatie van dat begrip arbeidsrust had, die onder andere, naar nu blijkt, de garantie aan VDL impliceerde dat het met alle stakingsacties in Born gedaan zou zijn als VDL wel even zo goed wilde zijn om alle eisen van de bonden in te willigen. Niks meer en niks minder. Waarmee nog maar eens, en dat ten overvloede, werd aangetoond dat dat predikaat van eigenheimer als geen ander op die bonden en hun bestuurders paste.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bondgenoten en eigenheimers

  1. Mack zegt:

    Echt waar? Het is toch niet te geloven. BMW en VDL zullen nog een keer de helpende hand toesteken. Weet jij trouwens wat de belangrijkste eis was?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s