De participatiesamenleving

Het woord dat na de jongste Troonrede nog wel eens het langst zou kunnen blijven hangen en misschien wel het meeste beklijft, al was het alleen al om de aanmerkelijke woordwaarde die erin besloten ligt, is zonder twijfel ‘participatiesamenleving’. Waarbij het natuurlijk meteen interessant is de vraag te stellen waarom dat dan gebeurt. Want vraag aan de eerste de beste Nederlander wat het betekent en de kans is nagenoeg 1 op 1 dat deze het antwoord schuldig moet blijven. Wat ook geen wonder is als het over een abstractie van dit formaat gaat. Naarstig op zoek naar een inhoud daarbij, zou het vinden ervan wel eens heel lang kunnen duren gegeven de ongrijpbaarheid van het betreffende begrip. Met als gevolg dat de kwalificatie van loze kreet heel snel om de hoek zal komen kijken. En niet eens onterecht, zo blijkt als de werkelijke betekenis van het woord verder wordt uitgediept. Omdat er een samenleving mee wordt bedoeld waarin ieder individu zijn verantwoordelijkheid pakt om aan het eigen leven vorm te geven en zo een bijdrage te leveren aan de opbouw van de gemeenschap en de maatschappij, dus met zo weinig mogelijk tussenkomst van overheden. En horen we nu niet de belletjes rinkelen?

Want klinkt het niet als het neo-liberalisme in een andere vorm? Waaraan onmiddellijk het vermoeden gekoppeld wordt dat deze nieuwe kreet dus de nieuwe wijn is die in de oude zak die dat uitgekauwde neo-liberalisme geworden was, wel moet passen en daarom wel door Rutte en zijn omgeving bedacht moet zijn om vooral aan de bak te kunnen blijven. De VVD revisited en opnieuw uitgevonden in de vorm van de participatiesamenleving die de mondige burger dus optimaal vrij spel geeft om zo tot gemeenschapsvorming bij te dragen. Met andere woorden. Iedereen kan het het beste zelf uitzoeken omdat de optelsom van die aktiviteiten en bemoeienissen vanzelf het beste resultaat oplevert. Survival of the fittest die per slot van rekening tot de beste gezamenlijke uitkomst leidt. Het welbegrepen eigenbelang dat in zijn gezamenlijkheid die ideale samenleving brengt met het maximale geluk voor iedereen, wil de VVD ons met die introductie van de participatiesamenleving doen geloven. Met, niet onbelangrijk, daarbij de paraaf van de PvdA, die zoals te doen gebruikelijk weer het vuile werk opknapt als ze de verzorgingsstaat, haar politieke erfgoed, opoffert om plaats te maken voor dit volgend liberaal speeltje, dat de participatiesamenleving heet, maar dat niets oplost en slechts verwarring zaait.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De participatiesamenleving

  1. Laurent zegt:

    Ik zeg: op naar de PvdA onder de 10 zetels. Marginaliseren dat stel machtsbeluste hypocrieten, net als het CDA. En dan de VVD. Het probleem van de VVD is echter dat ze zich ook gewoon presenteren als een stel aso’s, en dat mensen daar bij hun volle verstand op stemmen. Dit zijn mensen die daadwerkelijk ook een asociale maatschappij willen. Als die nu gewoon eens allemaal naar de VS emigreren? Arizona of zo. Daar vinden ze dat wel mooi. Mexicanen in de woestijn laten kreperen en ieder voor zichzelf. Dat spreekt de gemiddelde VVD-er wel aan denk ik zo.

  2. Emigrant zegt:

    Ja ja, marginaliseren, alles goed en wel, maar wat houd je dan over? Een coalitie van PVV en SP? Nederland heeft zijn dieptepunt nog lang niet bereikt.

  3. Emigrant zegt:

    O ja, dat heeft in België ook gewerkt. En na dat jaar, of was het nog langer, bleken ze toch nog een verstandige man in huis te hebben. Alles beter dan een kabinet Wilders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s