De Belgische inhaalslag

Hoezeer en ook hoe snel de rollen omgedraaid kunnen worden, blijkt wel uit het feit dat de Belgen ons op alle fronten links en rechts zijn aan het inhalen of al zijn gepasseerd. Wie het laatst lacht, lacht het best, moet wel het motto zijn dat hun huidige positie ten opzichte van ons Nederlanders en hun gevoel daarbij in sterke mate bepaalt. Want was het niet zo dat wij ons tientallen jaren met onze grote mond en nog meer onze neerbuigendheid vrolijk hebben gemaakt om de in onze ogen onbeholpenheid van onze Zuiderburen, over de verrommeling van hun samenleving, over hun geklungel met de taalgrens, kortom over al hun gedoe om ook mee te doen? Waarbij zij steeds net niet het vereiste niveau bereikten, dat wij immers alleen in de knip hadden. Wij snapten alles en hadden het evenzo in de vingers. Wat lukte ons niet in een handomdraai, waar de Belgen slechts amechtige en meestal vruchteloze pogingen voor deden. Tot vermaak van de Nederlanders, die dat plezier naar hartelust wisten onder te brengen in de reeksen van Belgenmoppen. Maar in die verhoudingen zijn drastische veranderingen opgetreden, waar in de grensstreken al langer het besef bestond dat dat Hollands dedain bepaald niet op feiten was gestoeld. Daar had men al geruime tijd ervaren dat bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg en ook de culinaire cultuur mijlenver voor lag op wat wij in Nederland op die terreinen presteerden.

Waren dat nog maar de eerste contouren van de kolossale inhaalslag die de Belgen aan het realiseren waren, nu blijkt die over een breed front ook te zijn opgetreden en hebben wij met al onze verhalen en moppen het nakijken en kunnen wij nu nog alleen maar lachen als die boeren die kiespijn hebben nu onze Zuiderburen echt aan de bak zijn met een economie die volgend jaar met 1,1% groeit, met een toenemende koopkracht van 0,6% en met een begrotingstekort dat inmiddels tot 2,6% is gedaald, waarmee België beland is in de kopgroep van EU – landen en de plaats heeft ingenomen die Nederland zo lang toebehoorde, maar dat nu ergens in dat Europees peloton achteraan bungelt met alleen zorgenkinderen als Portugal en Griekenland achter zich. Is dit al pijnlijk te noemen, het zout in de aldus ontstane wonden wordt alleen nog maar steviger ingewreven en doet des te meer au nu het Belgisch voetbalelftal het Nederlands team op de FIFA – wereldranglijst is gepasseerd en ook de grote Belgische voetballers te goed zijn geworden om nog in de Nederlandse eredivisie te spelen. Zo zijn de rollen in no time omgedraaid en is ons het lachen vergaan. Waardoor het nu de beurt aan de Belgen is als zij zich om en met ons amuseren met de volgende vraag: “Weet ge hoe ge schatrijk kunt worden? Dat doet ge door een Ollander te kopen voor wat hij waard is en daarna meteen te verkopen voor wat hij denkt waard te zijn.” Met welke clou de Belgen feilloos aanduiden waarom zij ons het nakijken hebben gegeven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De Belgische inhaalslag

 1. Sjoerd zegt:

  De belgen nemen zelfs Limburg over.De bezetting van ons kantoor bevat meer Belgen dan mensen uit Nederlands Limburg…

 2. Emigrant zegt:

  Een zwakte die Belgen soms hebben is dat ze denken dat ze niet bestaan …. . Verder geheel eens!

 3. Nanos zegt:

  Je weet nooit wie het laatst lacht.

 4. Laurent zegt:

  En men weet er nog wat een cordon sanitaire is, ook een sterk punt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s