Het broeinest Beieren

Het was me liever geweest als het mij niet in het oog was gesprongen. Want het is niet altijd een aangename gewaarwording om een vooroordeel bevestigd dan wel versterkt te zien worden, kan ik sinds gisterenavond weer eens met stelligheid beweren na een item in het Achtuurjournaal met verontrusting te hebben bekeken. Aanleiding vormde de eclatante verkiezingsoverwinning van de CSU in Beieren, die kennelijk een reden voor de journaalverslaggever was om enkele inwoners van die deelstaat te bevragen over de reden van het succes van die partij. De analyse die daarop uit hun mond kwam, was het vervolgens niet die de aandacht trok, maar vooral het beeld dat zij met hun verschijning opriepen. Nog net niet in rotten van drie traden zij aan. Maar voor de rest was de eenvormigheid van hun optreden en vooral van hun outfit op zijn minst opvallend te noemen, als je al niet de indruk kreeg dat je daarmee wel heel ver weg in de tijd terug werd gevoerd. De lederhosen domineerden alom met daarboven uittorenend de hoedjes met daarop de welbekende veren gestoken en dit geheel uiteraard op gepaste afstand omlijst door een koor van dirndls, welke stuk voor stuk op de vertrouwde wijze voorzien waren van die vlechten die op hun hoofden gebonden waren.

Maar dat was nog maar een deel van het beeld, dat op zich niet hoefde te verontrusten, in tegenstelling tot die van assertiviteit dampende gezichten, met daarin de monden scherp gesneden als strepen en de ogen die slechts in de camera konden priemen, als om deze vooral op afstand te houden en niet de kans te geven om dat Beierse geluk en nog meer dat onwrikbaar regionale gelijk te kunnen verstoren. Want dat dat daar bestond, werd maar al te duidelijk gemaakt, zoals je als kijker daardoor ook van het besef doordrongen raakte, althans ik wel, dat je als buitenstaander in zo’n omgeving niks te zoeken had dan wel heel erg je best moest doen om bij zo’n gezelschap te kunnen horen of daar minstens door geaccepteerd te worden. Omdat de groepsdruk er zo angstwekkend door werd zichtbaar gemaakt, dat deze bijna verankerd moet zijn in de lokale en regionale cultuur. Waardoor het nog maar eens al te helder werd dat als die zich met frustratie, teleurstelling en onvrede verbindt, dat daaruit weinig goeds kan voortkomen. Zoals de geschiedenis ons ook heeft geleerd. Want dat dat Beieren een broeinest is, waarvoor je op moet passen als het er even niet goed gaat, is mij gisterenavond door dat enkele beeld weer al te duidelijk geworden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het broeinest Beieren

 1. Emigrant zegt:

  Als buitenstaander in Beieren niets te zoeken, dat is ook mijn ervaring. Zelfs in München.

 2. Margo zegt:

  Als ik van zuid naar noord en vv door Beieren reed, was ik altijd blij dat ik er weer uit was. Het idee daar te moeten stranden trok me niet ze erg aan.

 3. Mack zegt:

  Een soort Duits Limburg dus, of slaat dat nergens op?

  • robschimmert zegt:

   Nou, als je het beperkt tot Roermond met van Rey en zijn hele kliek, wil ik best een stuk met je mee gaan. Want voor de rest gaat de vergelijking, behoudens de geografisch correcte metafoor, natuurlijk mank, omdat we hier geen eenpartijstelsel kennen. Wat met de KVP eens was. Nu hebben Heerlen en Sittard/Geleen een PvdA – burgemeester en Nuth, mijn gemeente, zelfs een van Groen Links. Dus dat is wel even andere dan die Beierse koek, dus helemaal geen reden om te denken aan een Duits Limburg als je het over Beieren hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s