De menselijke maat van Teeven

Even goed onthouden, het volgende feit van historische betekenis, althans gemeten naar zijn begrip. Staatssecretaris Fred Teeven heeft de menselijke maat geïntroduceerd in de uitvoering van het Nederlandse asiel – en immigratiebeleid. Na het echec ervan rond de zelfmoord van de Rus Dolmatov. Wat hij, Teeven, met de menselijke maat ongeveer bedoelde werd al meteen afgelopen week duidelijk toen hij zijn excuses aanbood voor de fouten die er waren begaan rond de uitzetting van een Nigeriaanse asielzoeker. Niet dat daarmee iets veranderde in diens feitelijke situatie. Die bleef in Lagos wat die was, met dien verstande dat die Nigeriaan ter plaatse door tussenkomst van de Nederlandse overheid medische bijstand zou krijgen. Voor wat dat verder in de praktijk ook mocht betekenen. Maar de verontschuldigingen waren gemaakt, zij het dat alle hoeken en gaten van de wereld langzamerhand vol konden raken van de sorry’s die wij de laatste tijd kenbaar maken. Waardoor je bijna zou denken dat ze verder niets kosten. Maar het laat in elk geval zien dat Nederland en nog meer Fred Teeven hun eigen nederigheid lijken te hebben ontdekt, als je tenminste op al die gemaakte gebaren af mag gaan. En denk niet dat die menselijke maat in de vrijblijvendheid met de mond blijft hangen. Want we blijken zo maar ineens ook stappen te kunnen maken.

En wat voor. Met dank aan die kerel van stavast die Fred Teeven heet en die toch maar mooi toont dat hij na die nieuwe afslag in zijn beleid de menselijke nood op haar ware merites kan schatten en prompt ook vertaalt naar Nederlands beleid. In tegenstelling tot al die beterweters die maar blijven roepen dat je de nood van vluchtelingen in hun eigen regio moet oplossen, waarmee zij zich mooi van alle sores daarover hebben afgemaakt, maakt onze staatssecretaris een gebaar dat het woord overstijgt en tegemoetkomt aan de nood van de twee miljoen of zoveel meer Syrische vluchtelingen. Hij heeft namelijk de hand over zijn hart gestreken en bij wijze van uitzondering op het gangbare beleid ruimte geschapen om v ij f t i g Syrische vluchtelingen tot ons land toe te laten. Noem dat maar niet niks. Het is een gebaar waarmee Nederland in de wereld voor de dag kan komen als het onomwonden toont hoe door ons en bij monde van een staatssecretaris een begrip als de menselijke maat wordt geïnterpreteerd. Waarbij het er alleen nog maar aan ontbreekt dat we elkaar van louter trots op de schouders gaan slaan dat we zo goed kunnen passen en meten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De menselijke maat van Teeven

  1. Jolie zegt:

    De menselijke maat is bij Teeven alias dit kabinet, even groot als een pad. (En ja, dat is een belediging aan de Bufonidae.)

  2. Sjoerd zegt:

    En over een paar jaar stuurt hij ze weer terug…

  3. aleidamaria zegt:

    Ik schaam me dood over dit land en haar overheid die we toch met zijn allen gekozen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s