Lange namen

Een vrouw op Hawaï heeft een dusdanig lange achternaam dat die niet op haar rijbewijs past. Op het rijbewijs is maar ruimte voor 35 tekens, maar daar heeft Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele niet genoeg aan. De 54-jarige bewoonster van Hawaï heeft de burgemeester en een wethouder van Honolulu geschreven om hulp te vragen. Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele heeft een rijbewijs, maar daarop is haar voornaam en de laatste letter van haar achternaam weggelaten. De vrouw kreeg haar achternaam toen ze in 1992 trouwde. Haar echtgenoot gebruikte alleen de naam Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, die hij gekregen had van zijn grootvader.De vrouw besloot aandacht te vragen voor haar zaak toen ze vorige maand werd aangehouden en de agent moeilijk deed over haar rijbewijs. Een woordvoerster van het departement voor verkeer liet weten dat gewerkt wordt aan een oplossing. Eind dit jaar moeten er veertig tekens voor voor- en achternamen op het rijbewijs passen en 35 tekens voor middennamen.

En als het toch over lange namen gaat, dan zijn er nog wel een paar staaltjes van een reuzelengte in benaming. Zoals die beroemde, die niemand overigens zal kunnen onthouden, van een dorp in Noord – Wales, welke niet uit te spreken is zonder dat de tong ervan op slot raakt: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch
Trouwens wat te denken van de naam van die berg in Nieuw-Zeeland: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Maar de kroon in lengte wordt toch wel gespannen door de Thaise benaming van Bangkok, die als volgt luidt:
Krungthepmahanakonbowornratanakosinmahintarayudyayamahadiloponoparatanarajt

haniburiromudomrajniwesmahasatarnamornpimarnavatarsatitsakattiyavisanukamphrasit
Waarmee gezegd mag zijn dat de regel dat in de beperking de meester schuilt, toch duidelijk bevestigd wordt door uitzonderingen als deze waarin de taal groots en meeslepend en vooral oeverloos wordt bedreven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s