Als je konstant een type als Harrie Piekema moet opvoeren om je geloofwaardigheid te bewijzen en je concurrentiekracht te benadrukken, dan klopt er iets niet. En dat is dan in feite ook zo, hoewel er veel, heel veel mensen zijn die met open ogen in die praatjes trappen en goedgelovig bij Albert Heijn hun boodschappen blijven doen zonder in de gaten te hebben dat wat zij inslaan wel heel erg duur betaald is. Dom kan dat over de hele breedte niet genoemd worden. Want je zult maar op een dorp wonen en daar als enige supermarkt net die Zaanse grootgrutter hebben. Dan heb je dus vette pech gehad, waarbij je dan wel lekker buiten mag wonen, maar bepaald niet voor een dubbeltje op de eerste rij zit als je wekelijks het vel over de neus wordt gehaald, hoewel die pijn dan verzacht wordt door de slappe smoes dat Albert Heijn een breed assortiment heeft en alles biedt. Wat meteen een verklaring is voor de hoge prijs die voor een bezoek aan die plaatselijke supermarkt moet worden betaald in vergelijking met de geluksvogels in een naburig dorp die het met de Jumbo of C1000 moeten doen. Waarmee het gedrag van consumenten in een omgeving waar wel duidelijk keuzes kunnen worden gemaakt tussen diverse supermarkten des te raadselachtiger wordt, omdat ze zich met hun frequente keuze die Albert Heijn tot marktleider maakt, dief van hun eigen portemonnee betonen.
Enig prijsbewustzijn leidt namelijk onvermijdelijk tot een ander kooppatroon, zeker wanneer men nadenkt en de ogen enigszins open heeft. Want de aankleding van een supermarkt wordt uiteraard doorberekend in de prijzen, terwijl het broodbeleg dat je daar dan koopt er geen procent beter door smaakt, ondanks die hogere prijs. En wie bovendien ook nog eens overweegt dat het wel erg opvallend is dat het altijd weer Albert Heijn is die als eerste de prijzen grootscheeps kan verlagen om haar dominante marktpositie te kunnen verdedigen, moet dan eigenlijk al genoeg weten. Kennelijk is er ruimte genoeg in de prijsopbouw ondergebracht om dit soort akties te beginnen. Maar het roept wel meteen de vraag op waarom prijzen dan niet de hoogte kunnen hebben zonder dat er zo’n buffer aanwezig is. Of wordt de klant geacht bij te dragen aan het dividend dat de aandeelhouders jaarlijks moeten opstrijken? Het zouden logische gedachten van de klanten van Albert Heijn moeten zijn voordat ze daar een voet over de vloer willen zetten. Maar dat wordt kennelijk allemaal vergeten omwille van het idee dat het ook wel wat heeft, haast chique is om je wekelijkse boodschappen op dat niveau te doen. Anders is het bijna niet voor te stellen dat men zich in brede en vaker zelfs niet zo koopkrachtige kring zo in de kaart en in de beurs laat kijken.
Wij gaan meestal eerst naar de Lidl… daarna halen we wat wee daar niet kunnen krijgen vaak bij Appie of C1000
Het kan natuurlijk zo zijn zoals U het schrijft, ik heb me daar nog nooit in verdiept, het verschil tussen de AH en de C1000 is voor mij het ruime aanbod en het kwaliteitsverschil in de producten, als voorbeeld, mijn geliefde noten waren bij de AH uitverkocht en aangezien wij ons dorp beschikken over een C1000 betrad ik winkel en voelde me er niet thuis, een grauwe smoezelige winkel met onverzorgd ogend personeel, of het nu daar aan lag weet ik niet maar de noten, verpakt in een al even onsmakelijke verpakking smaakten grijs en belandden na een handjevol in de vuilnisbak, ik heb dus in feite meer betaald voor een bakje noten van de C1000 dan bij de AH. Het is ontegenzeggelijk een feit dat er voor kwaliteit nu eenmaal meer betaald moet worden, of dat nu levensmiddelen of gebruiksgoederen betreft, de herkomst, het productieproces, de mate waarin voedsel bewerkt wordt, de toevoegingen in bijna alle goedkope producten, dat maakt de prijs. Misschien betaal ik teveel maar voor mij is het belangrijk om in een prettige omgeving te kunnen winkelen en heldere uitleg te krijgen waar de produkten die ik koop vandaan komen.