Voor onze veiligheid…(2)

Het logje “Voor onze veiligheid….” van gisteren heeft zijn logisch vervolg gekregen. Niet zo verwonderlijk trouwens omdat veiligheid, immigratie, integratie en asielbeleid sinds tien jaar een ever continuing story vormen, met elke dag wel weer een nieuw hoofdstuk of paragraaf. Dus kon het allereerst al niet verbazen dat staatssecretaris Teeven zijn excuses aanbood voor de blunder die met de uitgeprocedeerde en teruggestuurde Nigeriaanse asielzoeker was begaan. Maar bij die woorden bleef het verder, met inbegrip van een daarop volgende loos gebaar. Want dat hij vervolgens daaruit de konsekwenties trok, was en is een stap te ver in de wereld van landsbestuurders. Zo diep pleegt men niet door het stof te gaan. Zodat de begane fout niet integraal hersteld wordt en de betreffende man terug gehaald. Nee, Teeven, gaat dat even op afstand regelen in die zin dat de betreffende asielzoeker ter plekke, in Lagos, medische opvang krijgt. En dat moeten we dus op zijn woord en zijn blauwe ogen geloven. Het andere verhaal in datzelfde logje, dat over dat echtpaar uit Almere ging dat 32 dagen ten onrechte in een huis van bewaring was vastgehouden na terugkeer uit Paramaribo, kreeg wel helemaal een schrijnend vervolg.

Want wat bleek? Het betrof hier helemaal geen pijnlijk incident of een bizarre vergissing. Integendeel, cijfers uit het Nederlands Juristenblad lieten namelijk zien dat dit abusievelijk aanhouden en vastzetten van burgers veel eerder een geregelde praktijk bij en door Justitie en haar diensten is geworden. Gedurende de afgelopen tien jaar is het aantal ten onrechte opgesloten burgers namelijk verdrievoudigd. Met als meest recente getal de 4783 mensen die dat lot in 2011 trof, welke vervolgens gemiddeld genomen 27 dagen onschuldig in detentie bleven zitten. Dat kordate handelen van de overheidsdienaren waarmee de plank jegens de individuele burgers volledig werd misgeslagen, heeft de Staat der Nederlanden in datzelfde jaar 11 miljoen euro aan dagvergoedingen gekost, oftewel 23.000 euro per persoon. Waarmee alle ondervonden leed werd afgekocht, terwijl de overheid ook nog niet de beroerdste was door de slachtoffers van haar beleid te helpen bij het invullen van de vragenlijsten zonder dat verder aan de orde kwam wat zo’n fout mensen voor persoonlijk leed en schade had berokkend. Want daar is de overheid ook weer niet voor als haar karavaan verder trekt in de richting van onze veiligheid. Welke kennelijk met het grootst mogelijke cynisme mag worden nagestreefd als we naar de gevolgen daarvan in het jaar 2011 terugkijken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Voor onze veiligheid…(2)

  1. Sjoerd zegt:

    Als je zolang wegblijft bij de baas kun je het daar ook nog knap lastig krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s