Het ware verhaal van 1500 (1)

De traditionele geschiedenisles kenmerkte zich altijd door de opsomming van prominente feiten en gebeurtenissen. Het was niet veel meer dan een aaneenschakeling van headlines uit het verdere verleden, waarin het gewone verhaal, dat wat de toen levende mensen het meeste en dagelijks bezighield, in feite ontbrak. Terwijl dat wel de dimensie was waarin die jaartallen en feiten geplaatst moesten worden. Een mooi voorbeeld van dat ontbrekend deel van de geschiedenis kan gegeven worden aan de hand van een aantal weetjes die te herleiden zijn tot het jaar 1500, maar die nooit de grote geschiedschrijving hebben gehaald. De komende dagen zullen ze hier successievelijk de revue passeren en daarmee dat jaar 1500 een extra perspectief verschaffen:

De meeste mensen huwden rond 1500 in juni, omdat ze hun jaarlijks bad namen in mei, en dus in juni nog redelijk fris roken. Tegen die tijd begon men echter toch al lichtelijk te stinken, en dus droeg de bruid een boeketje bloemen om haar lichaamsgeur te verbergen. Daar komt dus het gebruik vandaan dat ook vandaag nog de bruid een bruidsboeket draagt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het ware verhaal van 1500 (1)

  1. Mack zegt:

    Interessant dit. Dit las ik laatst ook in een boek van M. van Rossum, dat de ware geschiedenis nooit is opgeschreven in geschiedenisboeken.

  2. Sjoerd zegt:

    Terwijl ik hier zit te typen valt het water hier met bakken uit de lucht… een betere douche konden die mensen zich toch niet wensen. Gewoon, wassen in de regen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s